„Klub je nyní v nesnázích, tak mě jako nový trenér napadl právě Petr Rada, protože je to zkušený kouč, který byl chvíli i u reprezentace. Věřím, že nás dostane tabulkou nahoru," vyjádřil se prezident klubu Jaroslav Starka k druhé trenérské rošádě během necelých čtyř měsíců.

Stejně jako v závěru jara za ní stojí tristní výsledky mužstva, které pod Martinem Pulpitem zaznamenalo nejhorší rozjezd od návratu do nejvyšší soutěže v roce 2008. Už do nedělního utkání na Slavii šel trenér s ultimátem od vedení klubu. Pokud neuhraje premiérový bod v ročníku, jeho působení u Litavky skončí. Po pouhých sedmi ligových zápasech. Výsledkem ovšem byla opět jen porážka bez vstřeleného gólu. Čtvrtá v řadě! Víc kol zatím odehráno není.

Podíl na vyhazovu ovšem mělo i týden staré ostudné vyřazení v MOL Cupu od třetiligového Litoměřicka. „Los jsme měli těžký a normálně bych ještě počkal, ale po té blamáži s Litoměřickem, kde mě tým hodně zklamal, jsem to uspíšil. Dostat tři góly od loni divizního týmu a nedat ze hry ani jeden s útokem Mahmutovič, Majtán, to je pro mě nepřijatelné," řekl v pondělí novinářům Starka. „Proto jsem řekl, že když se neudělá bod na Slavii, tak se musíme rozejít. Je mi to líto, ale takový je fotbalový život," dodal.

Zároveň tím objasnil, proč po utkání v Edenu tušil své odvolání i samotný trenér. „Může se stát, že už jsem odvolaný, že nejsem trenérem Příbrami, to patří k téhle štaci. Zachránili jsme se, hlavní úkol své mise jsem splnil. Veškerou odpovědnost vždy beru na sebe. Věděl jsem, že to bude těžká štace. Udělal jsem maximum," řekl Martin Pulpit na tiskové konferenci.

Stane se tak stane nechvalným rekordmanem v devatenáctileté prvoligové éře středočeského klubu. S výjimkou dvou dočasných záskoků netrvala žádná z jednadvaceti trenérských štací na příbramské lavičce tak krátkou dobu. O čtyři dny předstihl dokonce i Martina Hřídela, který skončil po třech měsících a 23 dnech.

Spolu s Pulpitem vedení odvolalo z funkce také sportovního manažera Romana Rogoze a trenéra brankářů Vítězslava Rejmona. Novým výkonným ředitelem se stal majitel příbramského celku Jan Starka, syn prezidenta klubu. O osudu zbylých členů realizačního týmu asistenta Kamila Tobiáše a kondičního trenéra Marcela Máchy už má rozhodnout samotný Petr Rada.

Pro osmapadesátiletého bouřliváka bude Příbram po Slavii, Teplicích (tam byl hned čtyřikrát), Plzni, Jablonci, Liberci a Jihlavě sedmým prvoligovým klubem, který povede. Celkem v lize odkoučoval 276 zápasů. Premiéru v novém působišti si bývalý asistent trenéra Brücknera a později necelý rok i hlavní reprezentační trenér odbude v domácím soubojem s Libercem. Slovanu se v současnosti na domácí scéně na rozdíl od té evropské rovněž nedaří a na kontě má jen dva body.

Bude tím pravým soupeřem pro kýžený restart Příbrami?