Jak se mezi nadšenci podporujícími amatérský fotbal pozná skutečná osobnost? Hlavně podle nasazení, se kterým se přes všechny překážky věnují fotbalovému klubu, ale i podle obětavosti, péči o talenty a o zázemí svého týmu. Cílem soutěže Osobnost amatérského fotbalu je nejen ocenit úsilí těchto výjimečných lidí, ale i ukázat příběhy, bez kterých by amatérský fotbal v českých obcích mnohdy nemohl existovat.

Kopeme za fotbalZdroj: Archiv DeníkuZ téměř 300 nominovaných vybrala porota pět favoritů, se kterými vás na následujících řádcích seznámíme. Do pondělka 25. listopadu můžete hlasovat v anketě u článku a podpořit svého favorita. Osobnost s nejvyšším počtem hlasů postoupí do celostátního kola, které začne 27. listopadu.

Rozhodnutí je na vás. Kdo je osobností středočeského amatérského fotbalu 2019?

Petr Veselka, FC Křivsoudov, BenešovZdroj: archivPetr Veselka, FC Křivsoudov, Benešov
Je předsedou klubu FC Křivsoudov přezdívaný Kýsa nebo El Prezidento, a to už déle než pět let. Současně je také správcem hřiště. Není asi moc dní v roce, kdy by v hlavě nenosil nějaký plán či nápad na zkvalitnění fungování křivsoudovského klubu. Organizuje v podstatě sám Pivní slavnosti, které jsou největším klubovým zdrojem příjmů (návštěva je každoročně cca 500 lidí), sehnal dotaci na zavlažování hřiště, organizoval postavení tribuny v křivsoudovském areálu, dále jeho osvětlení, rekonstrukci zázemí… Jeho práce sahá až za hranice okresu Benešov.

David Musil, TJ Slavoj Obecnice, PříbramZdroj: archivDavid Musil, TJ Slavoj Obecnice, Příbram
Díky Davidově lásce k fotbalu, k jeho zápalu pro trénování, přirozené autoritě, ale i kamarádskému přístupu a k neuvěřitelné schopnosti strhnout k fotbalu i toho posledního kluka nebo holku ve vsi, dokázal s mladšími a o 2 roky později se staršími žáky dosáhnout na Přeborníka okresu. Z téměř umírajícího sportu v obci má TJ Slavoj Obecnice přípravku, oboje žáky, dorost a muže. Na obec se zhruba 1200 obyvateli je to téměř zázrak. David je nejen trenér, ale organizuje i turnaje (Junior Cup) a loni se podílel i na organizaci 1. Sportovního plesu v Obecnici. Nebýt Davida nebyl by fotbal v Obecnici tam kde dnes je.

Josef Šmejkal, FC Lobkovice, MělníkZdroj: archivJosef Šmejkal, FC Lobkovice, Mělník
Stará se o chod klubu FC Lobkovice již pěknou řádku let. V mládeži přes stále větší úbytek aktivních hráčů drží tři týmy. Také je ústřední postavou při jednání s městem v otázkách investic a modernizace areálu zázemí klubu. Jednou z posledních velkých věcí je například vybudování automatického závlahového systému. Mimo to Josef Šmejkal vykonává funkci správce hřiště a nevynechá žádné domácí utkání lobkovických týmů napříč všemi kategoriemi. Navíc ke stejným hodnotám vede i své následovníky v podobě syna Radka Šmejkala st. (předseda klubu) a vnuka Radka Šmejkala ml. (trenér mladších žáků).

Lukáš Řezníček, AFK Milovice, NymburkZdroj: archivLukáš Řezníček, AFK Milovice, Nymburk
Hlavní organizátor a předseda spolku Praga Cup. Turnaj je každoročně výjimečný tím, že se ho zúčastní i amatérští i profesionální sportovci. Na předešlých ročnících mohli účastníci poměřit své síly s profesionálními sportovci jako jsou Vladimír Šmicer, Václav Kadlec, Jiří Skalák, Ondřej Zahustel či Aleš Matějů. PragaCup zve ke startu všechny sportovce bez omezení pohlaví nebo zkušeností, kteří jsou staří 15-ti let. Díky Lukášovi Řezníčkovi má spoustu amatérský sportovců skvělý sportovní a nezapomenutelný zážitek.

Tomáš Haniak, Slavoj Kbely, Praha 9Zdroj: archivTomáš Haniak, Slavoj Kbely, Praha 9
Tomáše přivedla maminka do klubu Spartak Kbely už v jeho čtyřech letech. Brzy ukázal svůj talent a v dospělém fotbale byl oporou tehdy druholigové Čáslavi. Na svůj mateřský klub nikdy nezapomněl, dnes nastupuje za B tým ve 3. třídě a stará se manažersky o dospělý fotbal, o finance, i o celý kbelský sportovní areál. Přinesl do klubu mnoho zkušeností a nových fotbalových prvků. Je srdcem a hnacím motorem klubu. Nikdy nedostal a ani nechtěl ocenění, dělá vše z lásky ke klubu, ve kterém svou fotbalovou kariéru začal na tehdejším škvárovém hřišti a kde jako hráč nebo funkcionář působí více než 27 let.