Do divize postoupil rovněž dorost. Rezerva SK Rakovník slavila vloni již třetí postup v řadě a v premiérovém ročníku I. B třídy si jako nováček nevedla nejhůř. Nakonec skončila devátá, tedy lépe než městský rival Tatran Rakovník B. Tento fakt překvapil i sekretáře a nejlepšího střelce B-mužstva Marka Tvrze, jenž věří, že vzestup bude pokračovat i nadále.

Jak jste spokojen s nováčkovskou sezonou, ve které jste uhráli deváté místo a získali 34 bodů?
S nováčkovskou sezonou jsme spokojeni. S trenérem Kýzlem jsme rádi, že jsme skončili devátí. Bodový zisk mohl být i lepší, ale když za celou sezonu nevyhrajete na hřišti soupeře za tři body, tak musíme být s bodovým ziskem spokojeni.

Co říkáte na vyrovnanost soutěže? Nechybělo mnoho, a mohli jste skončit šestí, ale i dvanáctí…
V soutěži byly dva týmy na špičce tabulky a dva týmy ve spodku tabulky. Ostatních 10 týmů bylo vyrovnaných a každý mohl porazit každého. Často rozhodovalo především domácí prostředí. Ovšem důležitá je záchrana a ta se povedla.

Na domácím hřišti se vám dařilo mnohem více, než venku, je to i tím, že doma za vás mohlo nastoupit více hráčů prvního mužstva?
Na jaře jsme ztratili v domácím prostředí jen dva body za remízu s Unhoští. K tomu utkání jsme ovšem nastoupili s řadou dorostenců a bez hráčů A-mužstva. Dorostenci utkání zvládli velmi dobře, protože Unhošť na jaře měla výbornou formu. Roli posilování z áčka pochopitelně hrálo. Na druhou stranu na Velké Dobré nastoupilo 7 hráčů, kteří na podzim hráli Krajský přebor za áčko, a prohráli jsme rozdílem dvou tříd. Rozhodujícím faktorem může být také fakt, že hrajeme v neděli v 10.15, s čímž někteří soupeři mohou mít problém.

Ilustrační foto.
Konec stížností. Starou cestu ke kynologickému cvičišti nahradí asfalt



Dorostenci i a-muži postoupili do vyšších, tedy i náročnějších soutěží. Budete i nadále využívat jejich hráčů ve stejné míře, jako vloni?
Uvidíme, jak budu chtít kluky z dorostu uvolňovat za B-mužstvo (smích). Ne, vážně. Spolupráce rezervy s U-19 je stavebním kamenem pro přípravu hráčů pro první tým. Je jedině dobře, že dorostenci budou hrát těžké zápasy v České divizi dorostu. Filosofií klubu je hrát s vlastními odchovanci. Proto se zakládalo před 4 lety B-mužstvo, aby mladí hráči zůstávali u nás a postupně se připravovali na přechod do áčka. V současném A-mužstvu je dost hráčů, kteří po skončení v dorostu pendlovali po okresních klubech I. B třídy, protože nebyla rezerva. Z áčka budou chodit méně vytížení hráči, aby si udrželi zápasový rytmus.

Za sezonu jste jako jeden z mála týmů neobdrželi červenou kartu, s disciplinovaností tedy panuje spokojenost?
Je to rozhodně pozitivní, že jsme v žádném zápase nedohrávali oslabeni. Žluté karty dostávali většinou zkušení hráči, mladí hráči zřídkakdy, což je obrovské pozitivum. Často slýchám různé názory, že mladí se neumí na hřišti chovat. Statistické okénko našich mladých hráčů, ale tyto názory vyvrací.

Venku jste na jaře ani jednou nezvítězili, kde bylo k bodům nejblíže a jaká porážka vás tedy mrzí nejvíc?
Mrzí nás porážka v Hýskově, kde jsme po poločase měli prohrávat o tři branky. Prohrávali jsme ovšem jen o gól a po poločase převzali otěže hry, výsledek otočili. V posledních šesti minutách jsme ale dvakrát inkasovali a prohráli 3:2. Utkání v Hřebči, Velké Dobré nebo Klobukách byla jednoznačná. Hlavně v Dobré jsme předvedli až trapný výkon. Ve Mšeci jsme hráli velmi dobře a s většinou starších dorostenců v sestavě prohráli smolně na pokutové kopy.

Doma jste na jaře naopak přejeli Trubín a porazili i silný Libušín, který ze zápasů byl váš nejpovedenější?
Výborně se povedlo utkání s Libušínem, kdy jsme výborně bránili a ze čtyř kontrů dali tři branky. Velmi dobrý byl také první poločas s Hředlemi, kdy jsme po půl hodině vedli o čtyři branky.

Z šesti okresních derby jste nebodovali pouze s rezervou Tatranu, jak derby hodnotíte?
Utkání dle mého rozhodly individuální chyby. My třikrát propadli v obraně a posílený soupeř z A-mužstva nás zaslouženě potrestal. Vítězství Tatranu bylo zcela zasloužené. Naši mladší hráči měli možnost změřit síly s některými kluky - například Petrem Kučerou, Dominikem Dolákem či Jakubem Červenkou, co hrají za A-mužstvo Tatranu, což je pro ně velmi přínosné. V této sezoně se ukázalo, že derby rezerv je ozdobou celé soutěže. V příští sezoně přibude Hostouň B a Slaný B. Tato skupina I. B třídy bude taková malá soutěž rezerv, což pozvedne její úroveň.

Béčko Tatranu, přestože vás jako jediný okresní tým po 90 minutách porazilo, nakonec skončilo až za vámi, je to pro vás překvapení?
Rozhodně to je překvapení. Myslím, že nejen pro nás, ale pro celou obec I. B třídy. Tatranu dle mého názoru úplně ideálně nefungovalo doplňování hráčů z A-mužstva. Zatímco P. Kučera nebo Dolák byli rozdíloví, když šli za rezervu, tak u ostatních tomu tak nebylo. Já osobně si přeji, aby byl Tatran v I. B třídě v co nejlepší kondici, aby vzájemná utkání měla nadále vysokou úroveň.

Přípravu jste zahájili zápasem s dorostenci, jaká ještě sehrajete utkání?
Bude hrát v neděli 6. 8. s Přední Kopaninou B. V jednání je ještě generálka 19. nebo 20. srpna.

Na podzim jste zmiňoval špatnou tréninkovou morálku, už se trochu zlepšila?
Kádr B-mužstva měl na jaře zhruba 9 kmenových hráčů, z nichž alespoň jednou týdne chodila trénovat většina. Já osobně nejsem úplně vzorem pro ostatní z hlediska tréninkové docházky. Jsem jedním z těch, kteří hrají zápasy bez tréninků. Časové vytížení ani zdravotní stav mi bohužel nedovolí pravidelně v týdnu absolvovat tréninkovou jednotku. Věřím, že od nové sezony až trenér A-mužstva Šíma určí kádr pro sezonu, se začne naplno trénovat i s B-mužstvem v počtu 10 - 14 lidí. Rezerva měla první trénink včera.

Jaké chystáte změny v kádru?
V týmu bohužel končí Jiří Votroubek, který se vrací do Čisté. Není to rozhodnutí Jirky, který za poslední půl rok udělal neuvěřitelný progres. Mrzí mě to, ale klub není schopen akceptovat podmínky mateřského klubu pro jeho další uvolnění. Věřím, že se Jirka v budoucnu k nám vrátí. Byl to velmi platný hráč. Do Kněževsi by se měl přesunout Rostislav Hertl, který si sám vyhodnotil, že je třeba, aby za rezervu nastupovali mladší hráči. Rosťa je soutěživý typ a chce ještě hrát. A upřímně mít Rosťu na lavičce náhradníků není vzhledem k jeho bohaté fotbalové kariéře důstojné. Rosťa si zaslouží ještě aktivně nastupovat v základní sestavě v nižší soutěži.

S jakým umístěním případně bodovým ziskem byste byli spokojeni?
Primárním cílem je především záchrana soutěže. Návrat do okresního přeboru by byl nevítaným krokem zpět. Věřím, že si z domácího prostředí uděláme nedobytné území a narozdíl od uplynulé sezony dokážeme vozit body i ze hřišť soupeřů. Podaří-li se nám tyto dva kroky naplnit, tak nepochybuji, že tým pod vedením talentovaného trenéra Petra Kýzla může hrát v horní polovině tabulky a v každé části sezony uhrát 20 bodů.

Ilustrační foto
Hokejisté mají za sebou suchou přípravu, příští úterý vyjedou poprvé na led