U týmu v Novém Strašecí jste skončil. Rýsuje se nějaká jiná nabídka?

Zatím nemohu o ničem mluvit, čekám, až se někdo ozve. Mám něco za sebou, trénuji přes třicet let, šestkrát jsem postoupil, což si myslím, že je hodně.

Co budete nyní dělat, když nejste uvázaný k žádnému klubu, týmu?

Budu mít čas chodit se na fotbal koukat.

I sem? Do Nového Strašecí?

Ano.

Proč jste nakonec rozhodli v létě přijmout vyšší soutěž? Mluvilo se o malé hráčské základně …

Divize byl krok ještě více, a to do užší fotbalové špičky, tedy mezi nejlepších sto padesát fotbalových mančaftů z celé České republiky. Důvodem, proč jsme se rozhodli vyšší soutěž vzít, byl především názor kabiny, stejně tak mluvili také funkcionáři a ani já jsem se postupu do divizní soutěže nebránil. To, že se nám v průběhu sezony zranili klíčoví hráči, je věc jiná.

Jak hodnotíte podzimní část v divizi?

Kdybychom neměli takové problémy, především se zraněním hráčů, které nás postihlo v nebývale velké míře, kdy chybělo zhruba pět až šest hráčů, a to během celé soutěže, tak jsme uhráli lepší výsledky. Do kádru jsme tak zapojili kluky z farmy (Sokol Mšec, pozn. red.). Kdybychom byli kompletní, tak si myslím, že bychom tu podzimní část divizní soutěže odehráli podstatně lépe, než se to stalo. Ale s tím se nedá nic dělat.

Doma jsme neprohráli jediný zápas, kromě tedy penaltových rozstřelů, kdy jsme v nich nedokázali čtyřikrát zvítězit, což je ztráta čtyř bodů … .

V řadě utkání, hlavně těch domácích, rozhodovaly maličkosti a možná i nezkušenost, nemyslíte?

Ano, máte pravdu. V řadě utkání opravdu rozhodovaly maličkosti. Například v závěru utkání s Chomutovem jsme vedli dvanáct minut do konce 3:1, nakonec utkání skončilo 3:3 a poté jsme ještě prohráli na penalty. Přitom za Chomutovské nastoupilo zhruba šest hráčů z vyšší soutěže.

Jaký máte názor na takovéto doplnění týmu hráči z vyšších soutěží?

Není to úplně optimální především z pohledu fotbalového svazu, že se takovýto počet hráčů povoluje. Toleroval bych klidně tři až čtyři, ale aby hrálo šest hráčů, to je podle mne už moc.

Myšleno tedy směrem z vyšší soutěže do nižší, že?

Obráceně to ani téměř nejde, do vyšší soutěže si nikdo šest hráčů nevezme. Myslím si, že celkově pro fotbal toto není dobré.

Jak hodnotíte spolupráci s farmou ze Mšece?

Hodnotím ji dobře. Chtěli jsme, aby kluci, kteří nebudou tak herně vytížení, hráli ve Mšeci a rozehráli se. Dospělo to nakonec k tomu, že hráli jakoby za áčko Nového Strašecí a chodili ještě hrát za béčko Sokol Mšec, tedy v sobotu divizní zápas, v neděli pak nastupovali za Mšec v I.B třídě. Myslím si, že oběma klubům tato spolupráce prospěla a hlavně že velmi dobře fungovala. Pro oba celky to bylo určitě prospěšné. Řada hráčů šla výkonnostně nahoru.

Osvědčil se někdo z farmy? Hodně vynikal Šebesta …

Šebesta v divizi odehrál několik zápasů a odehrál je velmi dobře. Stejně tak se v sestavě objevoval Zázvorka, který odehrál také dobrá utkání.

Jak byste ohodnotil výkony dorostenců v divizní soutěži? Hojně nastupoval třeba Bidrman.

Tak dorostenecký věk opustil právě Bidrman a Janoušek. Prvně jmenovaný má například odehráno více minut v divizi, než řada klíčových hráčů. Bidrman odehrál padesát devět procent minut v divizi, Kapek například pětačtyřicet, Bláha, coby kapitán mužstva, padesát dva procent.

Dalo by se říci, že týmu chyběl kanonýr? Nebo kde je chyba, že je Nové Strašecí po polovině soutěže na předposledním místě?

Chyba byla, že se vzdal působení Tomáš Kapoun. Věřil jsem, že nám může hodně pomoci. Je to kluk, který má něco za sebou a je i fyzicky disponovaný. Bohužel, je pracovně zaneprázdněn a přestal úplně fungovat. Je to velká škoda. V útoku tak byl jen Karel Franěk, který toho sice má hodně za sebou, ale je zdravotně indisponován.

Jak jste se na divizi připravovali? Dorazily posily, které jste si představoval?

Dalo by se říci, že v rámci možností ano. První utkání jsme museli sice ještě odehrát bez třech hráčů z Dukly Praha, ti se k nám ale poté připojili. Ti byli pro nás určitě stěžejním prvkem, a to nejen kvůli počtu, ale i fotbalově. Zejména Pospíšil byl velmi znatelnou posilou. Ten byl fotbalově zcela úplně jinde. Kdo jej viděl, určitě uzná, že to je hráč, který má na víc, nežli jen na divizi.

Byl po podzimní části soutěže zápas, na který nerad vzpomínáte?

Propadli jsme naprosto v Lovosicích, kde jsme během prvních deseti minut dostali tři góly a bylo utkání rozhodnuté. Tam jsem byl hodně naštvaný. Poté po domácím utkání s Úvaly. Jinak nebylo utkání, ve kterém bychom vyloženě propadli. Mohli jsme některá utkání uhrát jinak, protože ten vývoj zápasu k jinému výsledku směřoval, nakonec se tak ale nestalo.

A nějaké velmi povedené utkání?

Nejvíce se mi líbilo utkání v Brozanech. Utkání mělo hodnotu daleko vyšší než divize, minimálně úroveň ČFL. V prvním poločase jsme byli jednoznačně lepší, měli pět brankových příležitostí. Utkání jsme sice nakonec prohráli 4:1, ale ten zápas byl hodně dobrý, vynikající. Výkon hráčů mne zde potěšil, výsledek už tolik ne.

Mnoho Novostrašeckých vám vyčítalo, že fotbal mužstvo sice předvádí pěkný, ale bez výsledků …

S tím ovšem už člověk jen stěží něco udělá. Fotbalové štěstí jde někdy týmu naproti, jindy se zase odvrátí. Fotbalově jsme hráli v řadě utkání velmi slušně.

Derby s Kladnem jste si užil jak?

Tak určitě to bylo velmi zajímavé a dobré utkání. Bylo to derby, utkání bylo hodně vyhecované, lidí přišlo dost, byla skvělá atmosféra. Mělo to náboj.

Jak vidíte budoucnost týmu Nového Strašecí v divizní soutěži?

Je šance, že se podaří divizi zachránit. Odstup týmů není skoro žádný, hlavně Nové Strašecí hraje osm utkání na svém hřišti, a to se soupeři ze spodních pater tabulky (Žatec, Litol, Libiš, Krupka), takže záchrana je velmi reálná. Šance tu je, soupeři jsou hratelní.

Vy osobně v záchranu věříte?

Já jsem o tom přesvědčený. Jsem přesvědčený o tom, že kdybychom pokračovali v tom trendu, tak bychom divizi určitě zachránili.

Jak jste byl spokojený s brankářskou dvojkou Kut Doubrava? Přeci jen Kut se mockrát během utkání rozčiloval …

Petr takový je, hodně to prožívá. Záda mu kryl Doubrava. Byla to velmi kvalitní dvojice.

Myslíte si, že by fotbalu na okrese prospělo, kdyby jeden z rakovnických celků, a to SK či Tatran Rakovník, postoupil do divize?

Určitě by to bylo dobře. Po stránce historické a i zázemí by měl Rakovník hrát vyšší soutěž, než hraje Nové Strašecí, ale není tomu tak. Ale určitě by bylo lepší, kdyby se ještě jeden mančaft objevil v divizní soutěži.

Má Rakovnicko dostatek fotbalistů pro takové soutěže?

Vždycky, když se hrála vyšší soutěž, tak se čerpali hráči z jiných regionů. Rakovník jeden čas čerpal hráče z Prahy, poté třeba z Plzně. Vždy se v rakovnickém kádru objevovali hráči odjinud, aby zkvalitnili kádr. I dnes se v krajském přeboru pohybují hráči z jiných regionů.

Jak fungovala spolupráce s Městem Nové Strašecí?

Vždy by to mohlo být lepší. Vůle pomoci klubu tam ale je, o tom není pochyb. Nejsou zde ale takové možnosti, jako má třeba Město Rakovník. Jsou zde ale lidé, kteří zde fotbalu fandí. Bez toho všeho by to zde nemohlo fungovat.

Je něco, na co budete z tohoto posledního angažmá v Novém Strašecí nejvíce vzpomínat?

Hrozně moc si cením kabiny a atmosféry v ní. Ta byla a je naprosto úžasná. Takováto kabina se skutečně jen tak nevidí, ti kluci se dokázali semknout, dokázali veliké věci. Opravdu se to jen tak nevidí a na to budu hrozně rád vzpomínat. Chtěl bych jim za toto poděkovat, pro fotbal udělali opravdu maximum. Kabina fungovala velmi dobře, byl to také zdroj úspěchu postupu do divize. Bez toho by to asi nešlo. Poděkování zaslouží také lidé, co se o fotbal zde starají, vedení pracuje na hranici svých sil.