Jak se na Euro těšíte?
Těším se hodně a myslím si, že to bude krásné mistrovství. Samozřejmě všichni myslí hlavně na bezpečnost, ale pokud bude bezpečnost v pořádku, bude to jistě hezký šampionát, jako byl ve Francii již několikrát. Bude tam spousta lidí, nebude to tak daleko od České republiky, takže se tam lidi můžou dostat i autem, jako třeba já.

Vy jste byl již na Euru 2004, které se konalo v Portugalsku, jak jste tehdy vnímal podporu fanoušků?
Na to, že to bylo až v Portugalsku, tedy dvakrát dál, než je třeba Francie, tak tam byla opravdu spousta fanoušků a bylo to fajn. Na všech našich zápasech byly sektory českých fanoušků plné, lidé si cestu do Portugalska našli a myslím si, že rovněž do Francie se chystá spousta Čechů, kteří budou hlasitě fandit.

Jak na naše tažení v Portugalsku vzpomínáte?
Zážitky jsou krásné. Skončili jsme sice smolně v semifinále, ale jsem rád, že jsem mohl odehrát jeden zápas proti Německu, a to jsou opravdu nezapomenutelné zážitky, které se vryjí do paměti. Pamatuji si spoustu momentů ze zápasu, ale i fanoušky, kteří zpívali to známé „Deutschland, Deutschland, auf Wiedersehen!". Bylo to opravdu velmi intenzivní a emotivní.

Co říkáte na složení našeho týmu, kde je hodně hráčů z české ligy, podobně jako na Euro 96?
Určitě se srovnání s Anglií nabízí. Z české ligy jede opravdu spousta kluků, je vidět, že našim týmům se daří, hrají evropské poháry, jsou konkurenceschopné, takže naše šance nevidím vůbec špatně. To, že náš tým posílil ještě Tomáš Rosický, ho posouvá zase úplně někam jinam, protože Tomáš je pořád vynikající hráč, tahoun mužstva, dokáže dát krásné přihrávky, ale i povzbudit kluky, a pro českou reprezentaci je to opravdu obrovský přínos.

Takže si spíš myslíte, že velký počet hráčů z české ligy značí, že je na vzestupu?
Česká liga je určitě na vzestupu, což dokázala letos i Sparta. To, že krajánci už nehrají tolik v zahraničí, je věc druhá, ale každý, kdo v zahraničí byl, ví, že není vůbec jednoduché se tam prosadit. A myslím si, že spousta český hráčů si dnes hodně rozmýšlí, kam půjde, a pokud nabídka není příliš atraktivní, raději zůstanou doma, hrají v domácích klubech, což přináší svoje ovoce, jako tomu bylo v případě Sparty, nebo předtím Plzně.

Kromě šampionátu v Portugalsku jste byl také na mistrovství světa v Německu, byli i zde čeští fanoušci slyšet?
Určitě, já si myslím, že český fanoušek je opravdu výborný a najde si cestu ať už do Portugalska či Německa, tak třeba i do Rakouska a Švýcarska. V momentě, kdy náš tým hraje Euro, jako třeba v Anglii, Portugalsku či Polsku, spousta lidí vyrazí třeba na tři dny, kdy jedou jeden den na fotbal, druhý den vyrazí na zápas a třetí den jedou zpět. V tomhle jsou čeští fanoušci opravdu výborní.

Koho na šampionátu ve Francii favorizujete a kdo by mohl být černý kůň?

Favorité budou určitě Itálie, Německo, Španělsko a Belgie bude určitě hodně nahoře, tipoval bych ji na semifinále, možná i finále, a podle mě tedy bude černým koněm šampionátu.

A jak daleko se dostane česká reprezentace?
Myslím si, že Češi určitě mají na postup ze skupiny. Potom samozřejmě bude záležet, koho naši dostanou. Ale myslím, že čtvrtfinále bude letos dosažitelné a pokud se tam dostanou, bude to pro nás velký úspěch.

Scházíte se někdy s bývalými reprezentanty, kteří s vámi v Portugalsku hráli?
V Portugalsku byli i kluci starší než já, a když se potkám třeba s Vláďou Šmicrem, určitě se pozdravíme a prohodíme pár slov. Že bychom se nějak často navštěvovali, to asi ne, ale pokud se potkáme, poptáme se, jak je, co děláme a podobně, ale spousta těch kluků, jak je třeba Tomáš Rosický nebo Petr Čech, je mimo, takže se moc nescházíme.

Takže vzpomínkový sraz s Karlem Brücknerem zatím neproběhl…
Zatím žádný sraz neproběhl, musel by ho také někdo zorganizovat. Zaregistroval jsem, že kluci z devadesátého šestého z Anglie organizovali vzpomínkový zápas. Ale u nás zatím nic neproběhlo. Musel by to někdo zorganizovat, což by nebylo úplně jednoduché, ale možná, když někdo viděl, že „devadesát šestky" si udělaly reprízu finále, tak se ujme organizace, což by bylo pěkné, ale organizačně složité.

Jinak se do Francie jistě velmi těšíte…
Určitě se těším a doufám, že se s kluky někde potkám, budu je moci pozdravit třeba na tréninku. Jedu tam i s rodinou, takže doufám, že to bude příjemný výlet spojený s kvalitním fotbalem a příjemnými věcmi.

Již jste naznačil, že se velmi řeší bezpečnost na šampionátu, jak vy se osobně díváte na hrozbu teroristického útoku?
Přehnané obavy z toho nemám. Samozřejmě nějaké věci, které se kolem toho objevují, budí respekt, ale že bych se vyloženě bál a rozhodl se, že tam kvůli tomu nepojedu, to zase ne. Francie je velká a určitě k tomu přistoupí zodpovědně, precizně si vše pohlídají, aby nebyla žádná šance, že se něco může stát, protože to by byla opravdu katastrofa. Myslím, že fotbal je globálně silný a že si tedy ve Francii vedoucí vládní činitelé pohlídají každý krok, každého eventuálního útočníka, a doufám tedy, že to proběhne v pořádku.