Galerie: Jak zdravá je zelenina

Mrkev je bohatá na vitaminy A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.

Zelí obsahuje velké množství minerálních prvků a vitamin C.

Česnek má vysoký obsah vitaminů A, B1 , B2 a C.

Draslík v rajčatech snižuje krevní tlak. Slouží jako odvodňovací prostředek.

Petržel je užitečným zdrojem vápníku, odvodňuje. Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení.

Ředkvičky pomáhají při prevenci rakovinových onemocnění.

Cibule je výbornou prevencí proti osteoporóze. Kyselina listová a vitamin B, jež obsahuje salát, zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek.

Používají se všechny části celeru včetně semen. Podobně jako cibule a česnek, i pór je mimořádně antiseptický. Červená řepa se přidávává do salátů, jí se nastrouhaná. Betakaroten v paprikách posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.

Asi 1–3 dávky (po 200 g) povařené brokolice s česnekem týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Špenát může ochránit před degenerací zraku, 200 g pokrývá polovinu denní potřeby vápníku.