Ten, kdo věděl, že páteční půst nevydrží, mohl si k jídlu připravit rybu (ryba – symbol pro křesťanství, dříve se tímto symbolem prokazovali stoupenci Ježíše). Lidé, kteří rybu neměli si napekli náhražku ve stejném tvaru z bramborového nebo kynutého těsta. V době půstu bývala na stole zpravidla hustá polévka z toho, co dům dal. Například z kysaného zelí, špenátu, hrachu, zeleniny, brambor, či kmínu. V tento den také lidé věřili, že voda v řece nebo v potoku má na Velký pátek léčivou sílu, ale jen do chvíle, než se jí dotknou první paprsky slunce. Mytí za kuropění mělo děvčatům přinést nevídanou krásu.

Domácí chleba
Nechcete pečivo z obchodu? Upečte si ho díky těmto receptům doma

Z receptů šumavské kuchařky Lucie Kohoutové vám přinášíme recepty, které si můžete udělat.

Špenátové řezy s bramborovou kaší

Suroviny: 30 dkg mladého špenátu, 2 žemle, 3 vejce, mléko na žemle, 3 lžíce másla, nasekaná petrželová nať (podle chuti, ale stačí 1 lžíce), 1 lžíce strouhanky, sůl, pepř, tuk a strouhanka na pekáček

Postup: Přebraný špenát spaříme horkou vodou, vymačkáme a nasekáme najemno. Žemle nakrájíme na malé kostičky, zmladíme mlékem a lehce vymačkáme. Smícháme se špenátem, přidáme nahřáté máslo, žloutky, petrželku, ochutíme solí, pepřem a dobře promícháme. Lehce vmícháme sníh z bílků a lžíci strouhanky. Pečeme ve vymazaném a strouhankou vysypaném pekáči při 185 °C, dokud nákyp nezezlátne. Podáváme s bramborovou kaší.

Hledáte rychlý oběd? Těstoviny nikdy nezklamou
Rychlý oběd? Těmito recepty s těstovinami neztratíte čas ani chuť

Cibulačka

Suroviny: 1,5 l vody, 5 velkých cibulí, 2 střední brambory, 4 lžíce másla, 4 polévkové lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké smetany, sůl, pepř

Postup: Cibuli nakrájíme na plátky a restujeme do zlaté barvy. Zaprášíme hladkou moukou a chvilku restujeme. Zalijeme studenou vodou, osolíme a necháme 20 minut vařit. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, vložíme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Ke konci varu přidáme smetanu, dochutíme a už jen prohřejeme.

Vařit pro celou rodinu může být i zábava. Zapojte do přípravy oběda či večeře i své děti.
Co vaříte během karantény? Podělte se o recepty se čtenáři Deníku

Polévka z tvrdého chleba

Suroviny: kousky tvrdého chleba (na 1 litr 3 krajíčky), máslo, 2 cibule, sůl, kmín, 1 vajíčko, mletý pepř, 1 dl mléka nebo smetany (stačí mléko, polévka je dost hustá a sytá), nasekaná petrželka

Postup: Ve vodě rozvaříme chleba se solí a kmínem. Se solí opatrně, podle slanosti chleba. Až se chléb rozvaří, přepasírujeme přes sítko, přilijeme mléko a povaříme. Na másle usmažíme cibulku do zlatavé barvy, přidáme do polévky, zakvedláme vajíčko a chvilku dovaříme. Dochutíme a na talíři zdobíme petrželkou.

Pošlete nám fotografii a recept vašich jídel, které rádi děláte o Velikonocích. Zašlete na e-mail: servis.zapad@denik.cz.