Růžičková kapusta je výbornou volbou pro nadcházející podzimní dny. Nevadí jí ani mráz, naopak studená voda zlepšuje její chuť. Možná jste nevěděli o tom, jak prospěšné má složení. Co všechno obsahuje?

  • oproti jiným druhům zeleniny má vysoký obsah bílkovin
  • obsahuje mnoho vitamínů (C, vitamíny skupiny B, K, kyselinu listovou)
  • lidskému tělu dodává beta-karoten
  • obsahuje mnoho minerálů (draslík, hořčík, železo a fosfor)
  • má antioxidační, protinádorové a antimikrobiální účinky

„Růžičkovou kapustu nejezte syrovou, může způsobit plynatost. Raději ji uvařte v páře, poduste, nebo uvařte ve vodě. V mírně osolené vodě postačí 10 až 15 minut varu. Mnoho cenných látek se však při vysokých teplotách rozkládá, proto by růžičková kapusta neměla být převařená. Lze ji dobře kombinovat s masem, rybami nebo drůbeží,“ uvedl Národní zdravotnický informační portál.

Indický dhal můžete na závěr ozdobit jogurtem
Milujete čočku na kyselo? Zkuste také indický dhal, hravě ho zvládne každý

Ten zároveň radí že je možné ji dusit rovnou s masem, nebo jednoduše podávat jako přílohu. Krom toho se růžičková kapusta také výborně hodí do polévky či do salátu. Například spolu s bramborami a dýňovým olejem.

Vaří se jen z běžných surovin

Jedním z výborných receptů může být Gratinovaná růžičková kapusta s mletým masem a bramborovou kaší. Recept přinesl například specializovaný kuchařský web Citchn„Tento podzimní růžičkový pekáč s mletým masem zahřeje u srdce,“ stojí u receptu.

Co budete potřebovat na 4 porce:

  • 800 g růžičkové kapusty
  • 1,2 kilogramu brambor
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 400 gramů mletého masa mix
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovku rajčat
  • 300 mililitrů mléka
  • 50 gramů másla
  • 100 gramů sýru gouda
  • Sůl, pepř, sladká paprika dle chuti
  • Špetka cukru na dochucení
  • Petrželka na ozdobu
  • Tuk na vymazání formy
  • 2–3 lžíce oleje na smažení

Tedy jde o zcela běžné suroviny, za kterými nebudete muset do specializovaných obchodů.


Nahrává se anketa ...

Přípravu můžete svěřit i starším dětem

I postup je velmi jednoduchý a zvládne ho i kuchař začátečník:

  1. Růžičkovou kapustu očistíme, podle velikosti napůlíme, přivedeme k varu a v osolené vodě vaříme asi 12 minut. Poté scedíme. Zatímco se kapusta vaří, oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Uvařte je také v osolené vroucí vodě asi 25 minut do změknutí.
  2. Zatímco se vaří brambory, oloupeme a nakrájíme si cibuli. Očistíme a nadrobno nakrájíme také mrkev.
  3. V pánvi si rozehřejte olej, na něm osmažte do zlatova cibule a orestujte také mrkev. Poté přidejte mleté maso, které důkladně opečte ze všech stran. Zároveň dávejte pozor, aby zůstalo hezky šťavnaté.
  4. Do pánve přidejte protlak, krátce orestujte spolu s ostatními surovinami. Dle chuti osolte, opepřete, přidejte mletou papriku a špetku cukru.
  5. Ke směsi přidejte rajčata z plechovky, přiveďte k varu a vařte společně asi 2–3 minuty. Poté vmíchejte uvařenou růžičkovou kapustu.
  6. Mléko a máslo ohřejeme. Brambory scedíme. Následně je rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme rozehřátou směs másla a mléka. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.
  7. Bramborovou kaši rozložte do zapékací mísy včetně okrajů. Na kaši rozložte směs připravenou z růžičkové kapusty a mletého masa. Bohatě posypte sýrem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
  8. Až bude nákyp upečený (poznáte to tak, že bude mít nazlátlou barvu), vyndejte ho z trouby a podávejte nakrájený na kousky. Ozdobit jej můžete nasekanou petrželkou.

„Mnoho lidí spojuje jedna věc: spousta špatných vzpomínek z dětství na růžičkovou kapustu. Stojí za tím však jen špatná příprava,“ připomenul známý specializovaný web Delish.