Cvičení se účastnily SDH Krakov, SDH Krakovec, SDH Malinová, SDH Hvozd a SDH Panoší Újezd. Tématem bylo hledání ztracené, zřejmě zraněné osoby a její následný transport k přivolanému vrtulníku IZS.

Sraz všech zúčastněných byl na políčku pod hradem Krakovec. Po nástupu si vzal úvodní slovo starosta SDH Hvozd Pavel Kolář. Přivítal zúčastněné a seznámil je s organizací cvičení. Poté již ředitel územního odboru PČR Rakovník Jiří Šiler nastínil situaci a plán námětového cvičení. Měl být hledán houbař, který se zranil pádem ze svahu. Mobil má nedostupný a jsou známy pouze poslední souřadnice, odkud si zraněný ještě zavolal o pomoc. Jelikož terén v okolí obce Krakovec je těžký, bylo všem zúčastněným jasné, že nepůjde o jednoduchý úkol.

Z Memoriálu Stanislava a Petra Jechových 2022
Obrazem: Překážky i boj s bahnem. V Uhlířských Janovicích závodili mladí hasiči

Po přibližně jednom kilometru stoupání došli všichni na místo, kde již čekal policejní technik. Proběhla zde ukázka práce policejního dronu, který je díky zabudované termovizi při pátrání ohromným pomocníkem. Následně byla vytvořena rojnice systémem 1 policista-5 hasičů a celý had se dal pomalu do pohybu prozkoumávat někdy opravdu neprostupný terén.

Zraněná osoba byla nalezena pod svahem. Bylo zjištěno rozsáhlé poranění ve spodní části těla a zlomená ruka. Po poskytnutí první pomoci byla zraněná osoba umístěna na nosítka, která nesli hasiči s sebou. Následně byl policií povolán vrtulník záchranné služby a začal transport zraněného na místo, kde mohl vrtulník přistát.

Hasiči a policisté se střídali u nosítek tak, aby vše probíhalo hladce a hlavně rychle a bezpečně. Zraněný byl nesen ze svahu, byl transportován roklí tak, že všichni zúčastnění si nosítka podávali v zástupu pod sebou.

Letečtí záchranáři HZS Středočeského kraje cvičili záchranu osob z vody
Záchrana osob z vody i nepřístupného terénu. Podívejte se, jak cvičí hasiči

Na určeném místě setkání byli policisté informování, že vrtulník nepřiletí. Musel totiž vyrazit do akce – k opravdovému hledání ztracené osoby. Po krátké poradě ale bylo vybráno nouzové řešení: nosítka se zraněnou osobou budou doneseny až k policejním a hasičským vozům. Jelikož se zdravotní stav nalezené osoby začal údajně rychle zhoršovat, bylo určeno vysoké tempo, což zvláště do kopce dalo všem zabrat. Po příchodu na místo startu, což bylo po zhruba šesti kilometrech, došlo k hodnocení celé akce. Ředitel územního odboru PČR v Rakovníku ocenil terén, který opravdu nebyl jednoduchý, ocenil i místní znalost, vyzdvihl důležitost takovýchto cvičení – v této souvislosti zmínil, že právě 5. okrsek patří k nejaktivnějším.

Závěrečné slovo pronesl Pavel Kolář. Poděkoval zástupcům policie ČR, poděkoval i všem přítomným členům SDH a pozval všechny do restaurace na malé občerstvení které zajistil SDH Krakovec.

Karel Staněk