První zlato, předávané ještě předtím, než se začalo soutěžit, nicméně patřilo sousednímu Kolínu. V požárním sportu totiž soutěží profesionální hasiči i členové dobrovolných sborů – přičemž profesionálové mají jednu náročnou disciplínu navíc: výstup co čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí jednohákového žebříku.

Podle tradice se tohle klání odehrává samostatně v rámci populární Krchlebské věže – a tak ještě před zahájením vlastního soutěžení došlo na rozdělování medailí za sportovní výkony předvedené před týdnem, připomněla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

„Prvenství vybojoval Vladislav Filip z Kolína, který dosáhl skvělého času 14,09 sekundy – a s přehledem porazil Tomáše Daňka z Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy a Pavla Maňase z územního odboru Příbram,“ připomněla.

Krchlebská věž 2019.
Při výstupu hasičů na věž sfoukl pokus o rekord silný vítr

Na stadionu v Kutné Hoře, kde se soutěžilo v sobotu i v neděli, už vedle profesionálů závodili i vítězové okresních kol soutěží dobrovolných hasičů: jak v kategorii mužů, tak i žen. Už první disciplína, běh na 100 metrů s překážkami, naznačila úspěch známých jmen.

„V kategorii profesionálních hasičů opět zvítězil, stejně jako v loňském roce, Vladislav Filip časem 17,14 sekundy. Pro stříbro si doběhl Martin Viktora z Kutné Hory a pro bronz Pavel Maňas,“ konstatovala Fliegerová. S dodatkem, že vítězný trojlístek byl shodný i ve dvojboji po součtu časů z věže a ze stovky.

„Mezi dobrovolnými hasiči byli na stovce nejrychlejší Jakub Čermák ze Sboru dobrovolných hasičů Líchovy na Příbramsku a Lucie Pohanková z SDH Písková Lhota na Nymbursku,“ doplnila. Když se pak nejlepších osm mužů z obou kategorií ještě utkalo v rámci vloženého závodu, vítězství vybojoval líchovský Jakub Čermák před kutnohorskými Janem Vyhnánkem a Martinem Viktorou.

Závody štafet na 4 x 100 metrů s překážkami zdatnost kutnohorských borců jen potvrdily. Mezi profesionály zvítězila čtveřice HZS Kutná Hora před družstvem HZS Příbram – a dalším kutnohorským týmem. Prvenství v kategorii dobrovolných sborů patřila mužům ze SDH Tehovec a ženám SDH Písková Lhota.

Z hasičské soutěže v disciplínách TFA v Bohdanči.
Vždy si sáhnou na dno. Nejdrsnější hasiči se utkali proti sobě

Nedělní program sice z kraje trošičku poznamenala intenzivní dešťová přeháňka – požárnímu útoku družstev (s rozvinutím hadic a stříkáním vody na terč; to vše na čas), který je považován za královskou disciplínu, však rozmary počasí na atraktivitě neubraly. Mezi profesionály zvítězil tým HZS územního odboru Kutná Hora, další příčky patří HZS Benešov a HZS Mladá Boleslav.

„V kategorii mužů SDH zvítězil tým z Dnebohu na Mladoboleslavsku, druhé skončilo družstvo SDH Líchovy a třetí družstvo SDH Tehovec. V ženách si prvenství zajistila Písková Lhota z Nymburska před „domácími“ Uhlířskými Janovicemi a Zahořany z okresu Praha-západ,“ konstatovala Fliegerová.

Konečné součty v klání soutěži profesionálů potvrdily, co už ukazovaly výsledky jednotlivých disciplín, jež domácím borcům přinesly skutečnou medailovou žeň: Kutná Hora opět první. Druhé místo patří družstvu z Mladé Boleslavi, jež si proti loňsku o jednu příčku polepšilo – a celkové třetí místo získali reprezentanti kolínského územního odboru.

Obhajoby loňského prvenství se dočkala i ženská kategorie soutěže sborů dobrovolných hasičů. Opět vyhrály loňské vítězky z Pískové Lhoty, následovány Petrovicemi a Úvaly. V mužském klání zvítězili reprezentanti Tehovce. „Druhé místo obsadilo družstvo z obce Dneboh a třetí příčku vybojoval tým SDH Líchovy,“ uzavřela Fliegerová bilanci letošního krajského soutěžení.

Na kopci Vysoká u Kutné Hory změřili síly hasiči v soutěži ve výstupu na místní rozhlednu.
OBRAZEM: Hasiči soutěžili v běhu na rozhlednu