„Jednalo se hlavně o požáry odpadu, plastových kontejnerů, lesního porostu a keřů, do kterých zalétla zábavní pyrotechnika,“ konstatovala Zemanová.

Více práce než v předešlých letech však středočeští hasiči neměli na sklonku roku 2021 jen během noci, ale i po celý silvestrovský den. „Za pátek 31. prosince zaznamenalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje 50 událostí, z toho 21 požárů,“ konstatovala. Napilno měli hasiči už od brzkých ranních hodin, kdy ještě převažovaly asistence u dopravních nehod a takzvané technické zásahy. „V odpoledních hodinách narůstal počet požárů odpadkových košů a lesního porostu spojených s oslavami posledního dne v roce,“ připomněla Zemanová silvestrovský vývoj.

Ze silvestrovského požáru pokoje v kralupské ubytovně.
PODÍVEJTE SE: Požár pokoje v kralupské ubytovně způsobila rachejtle

K obzvlášť velkému silvestrovskému požáru byli středočeští hasiči přivoláni půl hodiny před půlnocí: hořela ubytovna v osadě Lobeček u Kralup nad Vltavou na Mělnicku. Požár v prvním patře, který si vyžádal jedno zranění a hmotnou škodu předběžně vyčíslenou na dva miliony korun, měla podle vyšetřovatele na svědomí nesprávná manipulace s pyrotechnikou. Šestadvacetiletý muž se snažil požár uhasit, přičemž si přivodil lehké popáleniny na ruce; stačilo ošetření na místě. Nikdo z dalších ubytovaných zraněn nebyl. „K události byly vyslány profesionální jednotky ze stanic Kralupy nad Vltavou a Mělník a dále jednotky podnikových hasičů Synthos a Správy železnic. Ke zdolání plamenného hoření byly nataženy útočné proudy a k odvětrání prostor byla použita přetlaková ventilace. Jednotky provedly násilný vstup do všech pokojů, v kterých se nikdo nenacházel,“ přiblížila zásah Zemanová.

První zásah nového roku naopak přímou souvislost se silvestrovskými oslavami neměl. Šest minut po půlnoci vyjeli říčanští hasiči společně s pražskými kolegy do Klánovic, kde tragédii přinesl střet vlaku s člověkem. Podnikoví hasiči Správy železnic se postarali o přesun 25 osob do jiného vlaku; provoz na trati se podařilo obnovit ještě během noci: patnáct minut po třetí hodině ranní.

Až do rána pak měli středočeští hasiči plné ruce práce i jinde, přičemž charakter jejich zásahů už byl pro dobu oslav příchodu nového roku typický. „Do šesti hodin ráno přibylo do statistik Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje 29 událostí s převahou požárů, kterých bylo 20,“ konstatovala Zemanová. S tím, že převažovaly menší požáry zjevně související s používáním pyrotechniky.