Květy černého bezu jsou známé především pro svou krásnou vůni a intenzivní barvu. Intenzivní a příjemná vůně není ale jedinou výhodou, kterou černý bez nabízí. Tato rostlina má i pozitivní vliv na lidský organismus díky přítomnosti mnoha živin v jeho složení. Květy totiž obsahují betakaroten, vitaminy (A, B1, B2, B3, B6 a C), minerální látky (draslík, hořčík, sodík, vápník, fosfor, železo, zinek a mangan) či éterické oleje, které jsou zodpovědné za jejich vůni.

Výroba bezového sirupu není náročná.
Sirup z květů černého bezu: Poctivý recept, který si oblíbily i naše babičky

Květy černého bezu jsou také bohaté na přírodní flavonoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti. Dále obsahují třísloviny, díky nimž je například sirup ideální pro léčbu kašle, nachlazení a proti virům.  V neposlední řadě jsou bohaté i na cholin, což je složka, která snižuje krevní tlak a zabraňuje hromadění tuku v těle.

Představíme vám několik způsobů zpracování, který ocení nejen vaše tělo, ale i potěší chuťové pohárky vašich dětí.

Domácí bezovka

Už máte svou domácí ,,bezovku“? Neváhejte s její přípravou, bez je totiž v plném květu, tak ať to nepropásnete… Takto připravený bezový sirup vydrží v chladu dlouhé měsíce.

Budete potřebovat:

cca 50 ks větších květů bezu

3l předem převařené vychlazené vody

3 kg pískového cukru

80 g kyseliny citronové a 2 nakrájené citrony na kolečka

Postup:

Bezové květy opatrně opláchneme, ale nemusíme, pokud jsou čisté. Dáme do misky, nebo hrnce, zalijeme převařenou vychlazenou vodou, přidáme citron a necháme 24 hodin odstát. Poté scedíme přes plátýnko a přidáme kyselinu citronovou a cukr. Povaříme dokud se cukr nerozpustí a je hotovo. Horký sirup lijeme do předem vypláchnutých lahví. (Doporučujeme vyplachovat vřelou vodou a použít lahve ze silného skla).

Bez černý
Sezona černého bezu je tu. Možnosti jeho využití jsou takřka nekonečné

Bezové ledňáčky

Z domácí Bezovky viz předešlý recept snadno a rychle vykouzlíte osvěžující vodové ledňáčky.

Budete potřebovat:

formy na ledňáčky

plastové úchyty (raději dřevěné)

ovoce

bezovku smíchanou s vodou (na zmrzlinu dáváme více sirupu)

Postup:

Domácí Bezovku smícháme s vodou (raději sladší a silnější, jinak bude chuť ledňáčku mdlá), přichystáme si formy na ledňáčky, nalijeme do nich připravenou Bezovku s vodou, přidáme různé druhy ovoce, abychom měli ledňáčky krásně barevné a chutné. V našem případě jsme přidali borůvky a hrozny, krásně vypadají i jahody, maliny, kousky citronu, pomeranče. Doprostřed každé formy zapíchneme plastový úchyt, nebo dřevěný, dáme opatrně na pár hodin do mrazáku a máme hotovo. Krásné osvěžující ledňáčky jsou na světě, zvláště děti z nich budou nadšené.

Čaj z mladých lístků kopřiv dokáže snižovat hladinu cukru v těle
S cukrovkou pomohou běžné rostliny. Málokdo to však ví

Pomerančová marmeláda s domácí bezovkou

Budete potřebovat:

7-8 větších pomerančů

300 ml pomerančové šťávy

100 ml domácí Bezovky

500 g cukru

1 bal. Gelfixu 2:1

2 lžičky kyseliny citronové

mixér

sklenice

Postup:

Pomeranče oloupeme a odstraníme bílou slupku, nakrájíme na menší kousky a dáme do většího hrnce, přidáme pomerančovou šťávu, Bezovku a rozmixujeme ponorným mixérem. Gelfix smícháme s jednou lžičkou cukru, pomerančovou směs přivedeme k varu a přidáme Gelfix. Důkladně mícháme cca 1 minutu a poté přidáme cukr. Vaříme, dokud marmeláda nezačne bublat cca 5 minut. Vezmeme talířek a na něm vyzkoušíme, zda má marmeláda správnou hustotu. Pokud se nám zdá příliš řídká, přidáme 2 lžičky kyseliny citronové. Poté odebereme přebytečnou pěnu a plníme do předem připravených čistých a suchých sklenic. Po naplnění horkou marmeládou sklenice pevně uzavřeme a otočíme na 5 minut víčkem dolů, poté otočíme zpět a marmeládu máme hotovou.

Dobrou chuť!