Vyhlášený podnik Quanto Basta, specializující se na italskou kuchyni, má v tomhle směru jednu konkurenční výhodu. „Zaměstnává“ totiž asi nejznámějšího poslíčka v Torontu. Těstoviny, ryby, steaky a další dobroty rozváží Tomáš Kaberle.

Bývalý kladenský hokejista a dlouholetá ikona místních Maple Leafs se už postaral o nelíčené překvapení řady klientů. Zatímco čekali (například) grilované kalamárya mořského vlka s pastinákovým pyré, za dveřmi se s taškami s jídlem objevil vítěz Stanley Cupu a mistr světa. Jeho tvář v Torontu víc než dobře znají.

Zákazníci ho chtějí

„Buď se na mě tázavě podívají a říkají, že mě odněkud znají, nebo se smějí a rovnou si mě fotí,“ popsal Kaberle v rozhovoru pro rozhlasovou stanici CBC. „Je to zábava. Těší mě, že můžu lidi v téhle těžké situaci rozesmát,“ dodal rodák z Rakovníka, který v roce 2016 ukončil kariéru.

Kladno porazilo Piráty 2:1 dvěma góly z hokejky Jaromíra Jágra. Martina Kehara zle zranil puk
Srdcař Kehar v Kladně zůstává, doma je prý doma. S rodinou

Možná se ptáte: to už jednomu z nejlepších obránců NHL své doby nezbyly žádné úspory, že si musí vydělávat rozvážením jídla? Ve skutečnosti je to trochu jinak. Zmíněná italská restaurace patří Kaberleho manželce Julii a bývalý hokejista se snaží v čase koronavirové krize pomáhat, jak se dá. Ohlas u strávníků je ohromný.

„Máme stálé zákazníky, kteří volají a žádají si speciálně mě, abych jim jídlo přivezl, což je vtipné,“ svěřil se Kaberle. Není divu, že na něj lidé v hokejem poblázněném městě nezapomněli. V modrobílém dresu Toronta válel dvanáct sezon, byť svůj jediný Stanley Cup získal v roce 2011 po výměně do Bostonu.

Rodinný podnik

Jak vůbec došlo k tomu, že se stal „podřízeným“ své ženy? „Ve skutečnosti se tak úplně nenabídl. Musela jsem ho k tomu trochu postrčit. Poprosila jsem ho, jestli by nám nepomohl, že se toho na nás poslední dobou hrne moc. A on okamžitě souhlasil,“ řekla Julia Kaberlová, která se – jako ostatní restauratéři – snaží minimalizovat ztráty způsobené zdravotní situací.

Ta v Torontu není růžová, v provincii Ontario je kolem 1000 lidí nakažených koronavirem. Restaurace vaří jen na rozvoz, dovnitř hosté nesmějí. „Jsem tu jen já, šéfkuchař a poslíček. Nevím, co bude dál,“ posteskla si majitelka podniku Quanto Basta.

Jde o rodinnou restauraci, která má početnou skupinu stálých hostů. Ti ji nyní drží nad vodou: objednávají si jídlo, kupují si poukazy. A nádavkem mají možnost si před chutnou večeří pokonverzovat s chlapíkem, který v NHL odehrál přes tisíc zápasů. „Jen autogramy teď nerozdávám,“ dodal Kaberle s poukazem na všudypřítomné zdravotní riziko.

Utkání 10. kola Fortuna ligy - Sparta Praha vs. Slavia Praha
Fotbalové týmy šetří. Nemine to ani hráče