Čechům se v Lavalu, což je součást Montrealu, dařilo od začátku turnaje. Na úvod sice přetlačili Itálii nečekaně až po prodloužení, ale pak už sbírali hlavně výhry. Ve skupině porazili i čtyřnásobné mistry světa z posledních let Slováky, kteří později ve čtvrtfinále nečekaně vypadli s Řeckem a skončila tak jejich dlouholetá hegemonie.

Naopak naši překonali noční můru Finsko, které je nečekaně vyřadila na posledním MS v Košicích, navíc jednoznačně 9:1. Suverénní byli Češi i proti USA v semifinále (6:3) a čekalo se, zda potrápí favorizovanou Kanadu.

Ta čekala na svůj šestý titul nekonečných 15 roků a dočkala se. Po bezbrankové první třetině utekly Javorové listy na 3:0, Češi se pak sice dvakrát dostali na dostřel jediného gólu, ale vyrovnat se jim už nepovedlo – padli 3:6.

Středočeši zazářili také v individuálních statistikách. Hokejista Kladna Adam Kubík, který byl pozván do reprezentace až těsně před odletem, byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Někdejší rakovnický brankář Leoš Gerlich, který přes svou zkušenost byl poprvé reprezentační jedničkou, byl nejlepším brankářem. Kapitán Jan Pospíšil, odchovanec Rakovníka a dlouholetý hráč Kladna (nyní Most) byl už na svém sedmém MS, debutoval na zlatém turnaji v Plzni 2009. Má aktuálně dvě zlaté, stříbrné i bronzové medaile a je z toho pohledu vůbec nejvýraznější postavou českého hokejbalu všech dob.

Hokejistky mají rovněž stříbro, ty dokonce vedly ve finále nad Kanadou 3:2, aby nakonec podlehly trochu smolně 2:3. V týmu byly i vlašimská odchovankyně Kristýna Kaltounková či benešovská Pavlína Horálková, která byla v obraně tak skvělá, že se dostala do All Stars celého turnaje.

Matěj Krsek při triumfu na MČR v Hodoníně.
Matěj Krsek je bez prázdnin, ale hlásí: To mi vůbec nevadí!