„Pro děti jsou připraveny hravé aktivity ve výstavě ‚Hardtmuth: od uhlu k tužkařskému impériu‘, dospělí zájemci si mohou projít muzeum s průvodcem – a specialitou pro skupiny je možnost natočit vánoční pozdrav z expozice Televizní studio,“ vyzdvihla Dobisíková největší lákadla. Upozornila, že děti od 10 let se v sobotu 10. prosince mohou zúčastnit hry, při které na stanovištích v různých expozicích muzea objeví jednoduché principy technických zařízení.

Hardtmuthovský program v prostředí výstavy, která vypráví příběh architekta, vynálezce a podnikatele Josepha Hardtmutha a jím založené úspěšné firmy, se chystá na 3., 10. a 17. prosince. Zaměřen je na děti ve věku od osmi let (mladší se mohou zúčastnit s rodičovským doprovodem). Nabídne poučení o výrobě tuhy, vlastnostech grafitu i historií tužky – ale i příležitost vyzkoušet si některé výtvarné techniky.

Upravená podoba projektu Zpřítomnění archeologické památky Závist. Archivní foto.
Architekt představí hradiště Závist bez betonu. Co řeknou lidé na kámen?

Komentované prohlídky nabídnou o sobotách 3. a 10. prosince seznámení se zajímavostmi z historie muzea, jeho budovy i sbírek. Technická hra v čase adventním, chystaná na zmiňovaného 10. prosince a vhodná pro návštěvníky ve věku mezi 10 a 18 roky, umožní poznat, jak fungují tradiční telefon, rádio krystalka nebo třeba elektrický zvonek. Úkoly a otázky doplní třeba i vysílání s využitím morseovky.

Na první dvě prosincové soboty muzeum pro skupiny přátel nebo třeba členů rodiny chystá natáčení vánočních pozdravů v televizním studiu. To provází seznámení s televizní technikou i poučení o práci moderátora – a rovněž slib, že program lektoři přizpůsobí přáním a nápadům návštěvníků. V tomto případě je nutná předchozí rezervace – a domluvit se na obsahu programu je možné prostřednictvím e-mailové adresy edukace@ntm.cz.