Kdo vše se podílí na přípravách Wintrova Rakovníku?
Wintrův Rakovník pořádá Kulturní centrum Rakovník a Divadelní spolek Tyl Rakovník. Pořádání této přehlídky divadelních spolků je možné hlavně díky finanční podpoře od Města Rakovníka, grantu Ministerstva kultury České republiky a Středočeského kraje.

Soutěží se v nějakých kategoriích, nebo je pouze jedna, ve které se mohou divadelní spolky zapojit?
Amatérské divadelní spolky dospělých se mohou do Wintrova Rakovníka zapojit ve třech kategoriích. V první kategorii: souborů, uplatňujících principy hereckého divadla dramatické postavy, jejichž inscenace vycházejí z textů dramatických autorů. V druhé kategorii: souborů využívajících různých principů hereckého divadla, jejichž inscenace vycházejí z nejrůznějších zdrojů tzv. otevřené dramaturgie a v poslední třetí kategorii: souborů hudebního divadla.

Jaká je podstata Wintrova Rakovníku, proč se pořádá?
Základní myšlenkou je umožnit divadelním souborům vzájemnou uměleckou konfrontaci. Umožnit umělcům setkaní s odborníky, kteří budou hodnotit výkony divadelních spolků. Na tomto základě členové odborné poroty rozeberou jednotlivé inscenace a pohovoří s členy spolku a předají jim rady pro jejich další umělecký růst. Nejlepší z účinkujících spolků se následně vybere a postoupí na celostátní soutěž činoherního a hudebního divadla - Divadelní piknik Volyně.

Ilustrační foto
Nouze o lékaře? Podle krajského radního není nijak dramatická

Kdo bude pro tento rok zasedat v odborné porotě a kolika má členů?
Pro tento rok je porota ve složení: předseda poroty Milan Schejbal - umělecký šéf a režisér Divadla A. Dvořáka Příbram, Zdeněk Janál - dramaturg Městského divadla Most a Milan Strotzer - odborný pracovník databáze českého amatérského divadla Nipos Praha a redaktor internetového časopisu Místní kultura

Kolik divadelních představení letos diváci shlédnou a na co se mohou těšit?
Do letošního programu Wintrova Rakovníka je zapojeno osm soutěžních inscenací a jen jedna vyhraje. Která to bude, jsem zvědava. Přijede sedm divadelních spolků z Plzně, Mladé Boleslavi, Vlašimi, Dobřichovic, Prahy, Říčan a Kladna. Všechny připravené inscenace jsou velmi dobré, doporučuji se přijít podívat na všechna představení. Každý si najde to své. Od komorního drama, černé komedie přes hořkou, nebo konverzační komedii, až k tragikomedii o předsudcích.

Na jaká představení se diváci tedy mohou těšit?
Jako první se představí Divadelní soubor Boženy Němcové Plzeň s inscenací Amadeus. Druzí budou členové Divadýlka na dlani Mladá Boleslav, které vystoupí nejprve s divadelní hrou nazvanou Zborov aneb Hrdinové bez patosu a poté ještě s hrou Všichni jsme herci aneb co by kdyby. Jako další bude divadlo vlašimských ochotníků Vznešený divoch s inscenací Dokonalá svatba. Čtvrtým představením bude Peklo v hotelu Westminster, které zahrají členové Dobřichovické divadelní společnosti. Na tyto představení se diváci mohou těšit od středy do pátku. Na sobotu jsou připravené další tři, a to představení O básníkovi od Divadla (bez záruky) Praha, Zlomatka, kterou ztvární Divadelní spolek Tyl Říčany a jako poslední divadelní hra bude Válka s mloky, kterou zahraje divadelní spolek V.A.D. Kladno.

Ilustrační fotografie.
Ve Středočeském kraji vedou Novákovi. Ve všech okresech ale zdaleka ne