Za pořadatele konstatoval Michal Ortcykr : „Na návštěvnost mělo dle mého názoru vliv vícero faktorů. Příznivá cena vstupného jak v předprodeji, tak na místě konání. A určitě jsme zvolili dobře dramaturgii našeho festivalu. Zvolili jsme dvě pódia a každý si tak mohl zvolit muziku, kterou má rád. Propojení fungovalo výtečně." Na jedné části areálu si tak mohli návštěvníci vychutnat kapely jako Skyline, Mydy Rabycad nebo vystoupení, které jim naservíroval Paulie Garand. „Hraje žánr, který je zacílen jen na určitou skupinu lidí. Nevěděli jsme, do čeho jdeme, když jsme ho pozvali, ale vyplatilo se," konstatoval Michal Ortcykr.

Druhá stage nabídla například kapelu Falešná ozvěna. Její člen Michal Beneše pro Rakovnický deník před nástupem na pódium řekl: „Pilně jsme zkoušeli a dnes se to tu chystáme pořádně rozjet. Zahrajeme naše nejznámější pecky, třeba Vesničan, nebo novou věc, která se, myslím, docela zdařila. Jmenuje se Byt, co za to stál. Text je ode mě a vznikl jednou takhle ráno po dlouhém, ale zdařilém večírku." Michal také prozradil, že Falešné ozvěna se účastní soutěže Prazdroj talentů. Kapela byla vybrána ze čtyřiceti kapel a dostala se mezi šestnáct, se kterými soutěží. „Máme za sebou první soutěžní duel s jednou kapelou a teď už je to na lidech, komu dají hlas," dodal Michal. Jediným probléme v Lužné byla nemoc člena kapely The Truth Is Out There. „Pár hodin před festivalem jsem se dozvěděl, že je jejich zpěvák vážně nemocen a leží v nemocnici. Kapela se moc omlouvala. Podařilo se nám ale sehnat náhradu a místo nich je tu kapela Dizzplayed," popsal Michal Ortcykr.

Coombal se letos nesl ve stylu swingu dvacátých, třicátých let minulého století. „ K tomuto rozhodnutí mě motivovala kapela Mydy Rabycad, která hraje elektroswing," vysvětlil Ortcykr. Stylově oblečená přišla na pódium rakovnická kapela Manon Meurt, jež den před tím ještě hrála na největším slovenském festivale Pohoda. Na to, jak se hrálo v Trenčíně, odpověděla kytaristka Simona Kuchárová: „Skvěle. Fanoušci byli na Slovensku neskuteční. Opravdu pařili od první písničky. Stejně jako dnes tady v Lužné." Výborně odvedl na Coombale roli moderátora Marek Bradáč.

A fanoušci?  Coombal si prý nemohl nechat ujít například Stanislav Markup, který přijel domů do Čech na skok z New Yorku: „Tady v Lužné to mám rád. Coombal, to je jediný hudební festival na Rakovnicku. V New Yorku je mnoho příležitostí, kam zajít za muzikou, že člověk ani neví, kam dříve, ale je to samozřejmě podmíněno finančně. Takže se nikam příliš nedostanu." Po skvělém letošním ročníku Coombalu Michal Ortcykr přislíbil, že se jeho fanoušci mohou začít těšit na ročník příští: „Budu pokračovat!" Další fotografie z akce najdete na straně 8 a také na webových stránkách Rakovnického deníku. Foto: Deník/ Jana Elznicová