„A teď to přijde, přistoupíme k nejdůležitější části večera," ujal se slova Aleš Háma. „Máme tu vzácnou keramickou kytaru od skupiny Devítka. Tak za dvě stě čtyřicet. Když dá někdo dvě stě padesát, dostane ji bez dokladu!" vyzýval přítomné Háma.

Tím odstartoval dražbu předmětů od umělců a muzikantů, kteří během roku účinkovali v Hudebním klubu Truhlárna. Už tak příjemná nálada se v útulném klubu slibně rozjížděla. Vyvolávací cenu každého unikátního kousku určoval počet návštěvníků koncertu jeho majitelů. Aby cena byla pěkná a tak akorát, za číslo se ještě připsala nula.

Na řadu přišlo CD dvou vynikajících violoncellistek. Vyvolávací cena dvě stě korun. „Dal bych ho za dvě stě dvacet! Zajímavá dražba, v roli dražitele si sám určuji cenu,"zkonstatoval Háma. „Mohu si říci, kolik chci přihodit?" Optal se opatrně pan Jan. „Jistě." „Tak dvě stě padesát!" „Dvě stě padesát poprvé, podruhé, potřetí! Je to vaše!" odklepl Aleš Háma paličkou do stolu.

Ovšem čestné uznání pro Petra Skoumala za křest velbloudice musel dražitel patřičně vychválit: „Bez toho uznání je to také pěkný rámeček nebo zadní podstavec se dá použít jako černá kravata," názorně ukazoval.

Zednickou lžíci od zpěvačky Šany Štanclové nakonec Aleš Háma koupil sám. I když si s ní údajně ona sama opravovala dům. Ještě byla špinavá od malty. „Já vím, pro vás na vesnici je to mrzký předmět. Ale pro nás z města je to unikát," omlouval se.

Největším kusem byl zřejmě obraz Romana Horkého z Kamelotu, namalovaný Ivetou Outratovou.
Samozřejmě, že se jen nedražilo. Aleš se svým kolegou prokládal dražbu dalšími a dalšími písněmi. Zazněla třeba Plesová sezona a Stigma kreténa. Kromě písní také čerstvé zážitky z natáčení televizního Taxíku.

Nakonec se dražila trochu imaginární, i když unikátní věc: znehodnocený (štípnutý) řidičský průkaz herce Romana Zacha. Přišel o něj nedávno. Jenže v pátek večer nebyl k dispozici ani řidičák, ani Roman Zach. Ten přislíbil, že ho dodatečně dodá. Majitel klubu Martin Louženský nevěřil, že se jeho dražba vůbec rozjede. Zprvu to šlo ztuha. Ale když Aleš Háma k němu přihodil své zbrusu nové CD s patřičným komentářem, cena se vyšplhala až na pět set padesát korun.

Výtěžek páteční dražby byl věnován na další rozvoj Hudebního klubu Truhlárna. V dražbě se vedle jmenovaných předmětů zaskvěly i další unikáty. „Skupina Jablkoň přivezla model domku z Oxfordu. Co se mi ani nechtělo dávat do dražby, to je flétna frontmana skupiny Bran. Ten ji tu založil a vrátil se domů do Francie," vyjmenovával Martin Louženský.

Nejbližší vystoupení se v klubu chystá na středu 12. 12. od 19 hodin. Přijede skupina Neřež a klub oslaví své třetí narozeniny. Rozhovor s majitelem Hudebního klubu Truhlárna vám přineseme v některém z příštích vydání Rakovnického deníku.