Když spustil Senior Band Zdeňka Černého, vydržel málokterý klient i host Maškarního plesu v Domově seniorů v Kolešovicích sedět. A když už to některému z nich zdravotní stav nedovolil, tak si alespoň s chutí zazpíval. Ředitel zařízení František Erba konstatoval: „Je to totiž živá muzika, žádná elektrofonika, a to se lidem moc líbí. Slyšet, jak bubeník bouchne do bubnu, jak zafoukají do trubky a na saxofon. Se Zdeňkem Černým je tu ještě Václav Pidrman a Josef Kočí.“

I letos byla tombola díky sponzorům bohatá. Za všechny přítomné popsala atmosféru Hana Oktábcová, vychovatelka pozvaného Domova Krajánek Jesenice. „Já osobně jsem tu poprvé a moc se mi tu líbí. Mají tu všude čisto, krásně a stylově vyzdobený interiér a vůbec příjemné prostředí a hojnost občerstvení. Spolu se mnou přijely tři klientky a pan ředitel Petr Sunkovský. Masky jsme jim pomohli v Krajánku vyrobit. Domluvili jsme se na tom, co by komu slušelo.“

Jak již bylo naznačeno, vedení kolešovického domova pozvalo na ples všechny spřátelené domovy z Rakovnicka: Nové Strašecí, Jesenici, Zavidov i Rakovník. Ten se prý ale omluvil. „Mají dnes také nějakou, již delší dobu plánovanou akci,“ vysvětlil ředitel František Erba s tím, že ples je jednou z aktivit, která obyvatelům domova příjemně oživí všední dny. „Co si budeme povídat, život veselý každý den není a chceme, aby se aspoň některý ze dnů v týdnu pro ně vyčlenil z každodenní fádnosti,“ zdůraznil František Erba.

Mezi další zajímavé akce, které v příštím půlroce plánují v Domově seniorů v Kolešovicích, bezesporu patří již vyhlášený Sportovní den, na který se pravidelně těší klienti deseti domovů z našeho regionu. Akce se bude konat pravděpodobně v květnu a jedná se o takovou malou olympiádu. „No a pak naváže tradiční kolešovická pouť, která je poslední sobotu v červnu. Pořádáme ji spolu s místním obecním úřadem. To je další akce, která přesahuje svým významem náš domov,“ popsal František Erba.

Na otázku, jak je na tom domov letos po finanční stránce, František Erba odpovídá: „Peněz máme pro letošní rok málo. Dotaci, kterou jsme požadovali od ministerstva práce a sociálních věcí, jsme nedostali v plné výši. Pojišťovny nás trošku zkrouhly, i když ne tolik, s ohledem na to, že se zvýší DPH a energie budou také dražší, tak je každá chybějící koruna znát. Obecní úřad Kolešovice pochopil, že na tom nejsme finančně dobře a nezvýšil nám stočné. Chci jim za to tedy moc a moc poděkovat,“ zdůraznil ředitel Erba s tím, že se tedy vedení domova snaží žádat o různé další příspěvky svého zřizovatele, Středočeský kraj.

„A ten nám vyšel vstříc. Schválil dofinancování některých věcí z humanitárního fondu. Běžný provoz bychom měli zajistit, ale nebudeme si moci vyskakovat. Nebudeme si třeba moci nakoupit nové vybavení nebo větší opravy,“ uvedl František Erba s tím, že jedinou větší a důležitou akcí, kterou by chtěl letos zajistit, je rekonstrukce výtahu (Deník informoval). „To je cíl, kterého bych chtěl dosáhnout. Mít tady nový a lepší výtah, nežli ten historický, starý šedesát let,“ doplnil ještě Erba.