Filmový festival Expediční kamera, který se v sobotu koná v restauraci Na růžku v Novém Strašecí – Pecínově nabízí večer s vůní dálek i vzrušujícího dobrodružství. 

Za pořadatele Dětský domov Nové Strašecí konstatoval jeho ředitel Saša Krško: „V průběhu pětihodinové akce bude promítnuto sedm velice zajímavých snímků z cestování i provozování adrenalinových sportů.“
Začíná se v 16 a končí ve 21 hodin. Program doplňuje přednáška manželů Pánkových o putování po indickém Ladaku. „Vstupné je šedesát korun, občerstvení je zajištěno,“ zdůraznil Saša Krško.

Program

Nejdelší cesta je film o ročním putování od západu východu Číny. Dynamický film s technickou nápaditostí a silnou myšlenkou.

Life Cycles, osloví všechny bikery a z ostatních bikery udělá. „Geniálně technicky propracovaný snímek vás vtáhne do světa ďábelských jízd ve všech ročních obdobích,“ popsal další snímek Saša Krško.

 V útulné hospůdce v Pecínově dále pokračuje program filmem: Úlitba Ganéšovi – lezecký film z Indie, kde se pro mnohé lezce naskýtá náročná stěna Ganesh. Francouzský lezec se ve filmu pokusí o její zdolání.

Ve vlčí kůži po stopách Džingischána (On the Trail of Ganghis Khan) je vynikající cestovatelský film o putování z Mongolska napříč střední Asií do Evropy. Dobrodruh bez zkušeností s koňmi si splnil svůj sen.

Co se stalo na ostrově Pam, film je o polské dvojici horolezců, kteří se snaží zdolat nejvyšší pobřežní útes na světě za velmi nehostinných podmínek. Jediná přístupová cesta pod vysokou kolmou stěnu v Grónsku vede po moři a nelze ji zdolat jinak než na kajaku.

Ladakh & Zanskar aneb po opuštěných vesničkách Malého Tibetu. Promítání diapozitivů ze čtrnáctidenního putování indickým Himálajem.
Drsná příroda, pětitisícová sedla, opuštěné kláštery, buddhističtí mniši, milí vesničané, ledovcové řeky na straně jedné a na straně druhé dva poutníci s velkými batohy a skromnými zásobami na svůj vysněný výlet.

Mazungu je film dokumentující sjezd celé řeky Kongo od pramene k moři na kanoi. Skotský dobrodruh Phil Harwood se vydává do nejtemnějších koutů tropické Afriky.

Odkud není návratu (Point of No Return), sugestivní snímek o výpravě amerických horolezců na dosud neslezenou východní stěnu tibetského Mt. Edgaru. Film je svědectvím, že hory jsou nevyzpytatelné a ne vždy hrdinové expedičních filmů přežijí.