Hvězda, Neumannové, Richter, Uhrová, Košík, Hurt, Pelcová, Olič, Laňka… Téměř klasické a pro rakovnické vernisáže již typické složení přátel kumštu. Jedno jméno tu však dnes poprvé chybí. A to propastně.

Při vstupu do Petrovcovy výstavní síně poprvé nepřišel nazpět úsměv, lehká úklona na pozdrav a okamžité pozvednutí namířeného fotoaparátu k očím. Chybí člověk, který byl nepřehlédnutelný. Chybí jméno, které se zapsalo mezi muzikanty, kantory, malíře, novináře, spisovatele… a rovněž do přihrádky pro dnešní vernisáž příznačné – fotografie. Amforáci, kolikrát o vás Ivo psal, viďte…

Věřím, že i druhý květnový den, na své jubilejní desáté výstavě Fotografie z archivu, jste měli jedinečnou osobnost rakovnické kultury mezi sebou. I jemu patřila nahlédnutí do unikátních sbírek vašeho klubu.

Po úvodním slově Kateřiny Uhrové zazněla kytara, dvě skladby zahrála studentka ZUŠ Rakovník Milada Jerijová. Přítomné pak přivítal a výstavu zahájil muž z nejpovolanějších – pan Václav Hvězda. Ve vzpomínkách a historkách vyzdvihl především legendu rakovnické fotografie – Karla Koubka, jehož stejně jako ostatních jedenáct vystavujících už, bohužel, nepotkáváme. K zavzpomínání a úsměvu donutilo i zajímavé shrnutí poválečného fotografování, o fotoaparátech především padesátých a šedesátých let pohovořil Jindřich Richter.

Staré archivní fotografie si v Petrovcově síni Muzea T.G.M. v Rakovníku můžete prohlédnout do 17. června.

AUTOR: MONIKA POKORNÁ