„Protože je to doba poměrně nedávná, zvolil jsem tentokrát téma Středočeští rodáci. Každý okres je odlišen barvou. Protože významných osobností bylo a je v dvanácti okresech opravdu hodně, bylo těžké je do tohoto prostoru vybrat," řekl k výstavě František Frolík.

Mezi ty, které jsou už dobře známé v naší historii, sběratel zařadil i osobnosti žijící a dobře známé i dětem, například sportovce, zpěváky. Sběratel se vůbec soustřeďuje na různá témata. Na základě toho už mu vyšla jedna kniha s autogramy osobností Berounska a Hořovicka s názvem Osobnosti Berounska. Najdete tu autogramy například Karla Jaromíra Erbena, Svatopluka Čecha, Josefa Jungmanna a dalších osob, které se narodily, žily nebo pracovaly na Berounsku a Hořovicku.

Další publikace se už chystá. Ponese název Osobnosti Kladenska. Je jich tu na sto padesát. Celá jedna kapitola s názvem Prezidentské Lány je věnovaná prezidentu Masarykovi a jeho rodině. „Zmínil jsem tam i další prezidenty, protože všichni byli nějak spjati s Lány. U každé osobnosti jsem se snažil vyzvednout hlavně vazbu k regionu. Chtěl jsem tam konkrétního člověka představit jako takového, aby se o něm návštěvníci něco dozvěděli. Podpis je tam vlastně až na druhém místě," vysvětloval František Frolík.

Dále zdůraznil možnost prezentace své sbírky: „Někteří sběratelé mají doma v krabicích na tisíce podpisů, ale nikdo je nevidí. To je myslím škoda. Jsem rád, že mohu svoji sbírku představit tady v muzeu i v knihách." Kniha o osobnostech Kladenska vyjde na začátku prosince letošního roku. Kromě výstavy v novostrašeckém muzeu jste autogramy ze sbírky Františka Frolíka mohli vidět také v lánském muzeu. Tady zvolil opravdu příhodné téma, osobnosti kolem T. G. Masaryka a jeho rodinu. Na základě výstavy vyšla i první drobná publikace, kterou také naleznete na výstavě.

Pokud se chcete o osobnostech a sbírce Františka Frolíka dozvědět něco více, přijďte na přednášku do muzea v Novém Strašecí dne 20. října od 17 hodin.

František Frolík:

- v roce 1968 absolvoval SPŠ stavební v Kladně
- od té doby až do důchodu pracoval na Správě a údržbě silnic
- sbírat autogramy začal v roce 1984 díky podpisům reprezentantů v cyklokrosu získaným na besedě
- od roku 1987 je členem celostátního Klubu sběratelů autogramů
- zpočátku sbíral podpisy českých i zahraničních osobností
- posledních zhruba patnáct let se zaměřuje na osobnosti 19. a 20. století v tématických celcích, například osobnosti kolem Masaryka, olympijští vítězové, rodáci Středočeského kraje
- kromě rakovnického muzea a jeho poboček vystavoval v Berouně, Slaném, Velvarech a Lidické galerii v Památníku Lidice