„To není špatné na to, že bylo větrno a jednalo se o vůbec první den. Navíc mezi ve všední dny zatím otevřenou pouze od 9 do 15 hodin, a to jsou lidé většinou v práci. Ale ti, co sem přišli, byli samí příjemní lidé,“ konstatoval kastelán hradu Jiří Sobek, který očekává mnohem více návštěvníků o víkendu, kdy má být hezké počasí a navíc je hrad otevřen až do 17 hodin.

Tipněte si obec na snímcích.
FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Rakovnicku?

Kastelán Krakovce by také letos rád navázal na úspěšnou spolupráci s věznicemi v Oráčově a Drahonicích. Právě z druhé jmenované věznice v loňském roce dokonce prováděla vězeňkyně Eva Pšeničková. „Ta možnost tady opět je, ale zatím nevíme, zda se současná opatření rozvolní natolik, že by mohla věznice uvolnit dotyčnou osobu, navíc musí opět projít všemi komisemi. Co jsem ovšem mluvil s ředitelem věznice, tak by na spolupráci rád navázal,“ uvedl Jiří Sobek, která by rovněž rád pokračoval v pracovní terapii s vězni z nedalekého Oráčova.

„Spolupráce byla prospěšná pro obě strany. Zatím je ovšem otázkou, jak se bude současná situace nadále vyvíjet,“ nepředbíhá Sobek.

V úterý ovšem neotevřel pouze hrad Krakovec, ale i druhý ze státních hradů na Rakovnicku - hrad Křivoklát. Momentálně mohou lidé na prohlídkový okruh Na hradby a velká věž, avšak bez průvodce. Návštěvníci mohou hrad navštívit od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. O víkendu se rovněž otevře veřejnosti třetí z památek pod správou NPÚ - Hamousův statek ve Zbečně.