Příběh ženy, který měl být zapomenut, jde do kin
Rakovník – Zapomenutý příběh Anny Bavorkové, ruské nespoutané básnířky, která strávila přes dvacet let v sovětských lágrech a vyhnanství, se znovu dostává na světlo světa. A to díky životopisnému filmu Marty Novákové, který dostal název 8 hlav šílenství. V hlavní roli poutavého a vizuálně výjimečného snímku se představí zpěvačka Aneta Langerová. Už tento čtvrtek od 19.30 hodin v sále Tylova divadla. 


Jak správně pomoci dětem?
Rakovník – Mateřské centrum Paleček pořádá další užitečnou besedu, tentokrát na téma: první pomoc u malých dětí. Besedu vede Lucie Kolářová, která všem přítomným připomene základy první pomoci a postupy, které dovedou zachránit lidský život. Místo na besedu, která se koná už tento čtvrtek 12. října od 10 hodin v prostorách MC Paleček, je nutné si rezervovat předem. A to buď přímo v kanceláři centra, či na e-mailu: mc.palecek@seznam.cz.


Večer plný poklidné hudby
Rakovník – V pátek 13. října v 19.30 hodin se v kavárně Voňavá pasáž koná další koncert. Po úspěšném vystoupení Natálie Vaicové a jejích hostů, se na pódiu předvedou účastníci tohoto koncertu při samostatném vystoupení. V pátek budou mít možnost diváci vidět a poslechnout si dva členy skupiny 2nd, Michala Nováka (kytara) a Jana Staňka (kytara, zpěv). Večer se ponese v poklidném duchu akustických aranží převzatých písní a také upravených autorských skladeb. Vzhledem k omezené kapacitě je dobré provést rezervaci místa předem na tel. čísle 731 519 592. 


Připravují divadelní představení plné humoru
Jesenice – Kulturně společenské centrum v Je-senici připravuje na 13. října opravdovou diva-delní lahůdku. Veselohra podle scénáře Neila Simona, která dostala název Velký holky nepláčou je určená nejen ženám, ale i mužům. Pozorovat útrapy manželství totiž bude bavit všechny. Zvlášť, když je divákům předvedou herci jako Jana Šulcová, Vendula Křížová nebo Libor Hruška. Už teď si lze na toto představení zajistit lístky, a to v předprodeji za 200 korun v městském úřadu u paní Pikešové. Na místě bude lístek stát o padesát korun více. 

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Ukradl kolo za více než 20 tisíc


Pro milovníky jazzu
Rakovník – Večer plný jazzové hudby letos v Rakovníku oslaví už po padesáté deváté. Foyer Tylova divadla jím ožije už tento pátek 13. října od 20 hodin. Vystoupí Brass Band, Jakub Šafr i Swing Trio Avalon se zpěvačkou Doris Lamošovou. Vstupné 100 korun. 


Rebelové v Truhlárně
Jesenice – Kdo má rád bluegrassovou muziku, může v pátek 13. října zavítat do jesenického Hudebního klubu Truhlárna. Tentokrát v klubu vystoupí skupina New Rebels z Kladna, vítěz posledních tří ročníků soutěže kapel Zbečenský kapr. Ve skupině mimo jiné hraje na banjo Sláva Cón, který pochází z Rakovníka a stál u zrodu rakovnické kapely Trapeři. Sami muzikanti, kteří už spolu hrají 10 let, původně pod názvem VHS Rebel, o sobě tvrdí, že hrají blugrass s lidskou tváří. Program začíná ve 20 hodin. 


Dvě pohádky plné loutek
Rakovník – Kdo minulou sobotu nestihl pohádky v podání Loutkářského spolku Před Branou, smutnit nemusí. V sobotu 14. října se ve stejný čas, tedy v 15.30 hodin, hrají znovu. Malí i velcí diváci se mohou opět těšit na Krabičkovou pohádku i příběh O Palečkovi. Loutky před zraky diváků ožijí v domáckém prostředí Loutkového divadla Rakovník. Vstupné na představení, které zahrnuje obě pohádky, stojí 30 korun. 


Nechává nahlédnout do své keramické dílny
Rakovník – V Galerii Samson Cafeé právě začala nová výstava s názvem Lampy, svícny a…, která představuje výrobky, jenž tento rok vznikly v keramické dílně Ivany Fialové. Prohlédnout si rozmanité výrobky z keramiky bude možné až do 10. listopadu, vždy ve všední dny od 9 do 17 hodin. 


Poslední jarmark dobré chuti
Senomaty – Dobré jídlo, pití, farmářské trhy a pohodové lidi spojuje Jarmark dobré chuti, který se pošesté a naposledy koná v sobotu 14. října v senomatské roubence naproti cukrárně. Jarmark nabízí možnost ochutnat a nakoupit si domácí výpěstky, produkty z farem, regionální potraviny, cukrovinky z ISŠ Jesenice, zdravou výživu, eko drogerii a mnoho dalšího. Součástí trhů bude i prodej řemeslných a rukodělných výrobků. Akce se koná od 10 do 16 hodin a vstupné na ni je dobrovolné. 

Ilustrační foto
Hledají nejkrásnější vánoční stromek


Společně vydlabou dýně
Lány – Ať už s vlastní, nebo předem objednanou dýní, se mohou o sobotní odpoledne sejít v Lánech všichni ti, kdo by rádi nasáli podzimní atmosféru a odnesli si domů pěknou dekoraci. Před obecní stodolou totiž ve 14 hodin vypukne takzvané Dýňořezání. Kdo by si na dlabání netroufal, může přijít jen posedět u čaje, kávy i dýňových dobrot. 


Závody v motokrosu letos slaví plnoletost
Pavlíkov – Ani letos příznivci motokrosového sportu nepřijdou zkrátka. V sobotu 14. října se na trati poblíž areálu firmy Palivo Pavlíkov uskuteční již 18. ročník motokrosových závodů s názvem Konec drapáků v Pavlíkově. Sraz závodníků je plánován na 8. hodinu, první rozjížďky začnou o hodinu a půl později. Akce má zajištěn lékařský dohled i občerstvení. 


Pokoří až patnáct sportů
Krakov – Na sportovní víceboj až v patnácti druzích sportů od fotbalu přes šipky až po cvrnkání kuliček, zvou krakovští na tuto sobotu 14. října. Ve sportovním areálu začíná zápolení už od 8.30 hodin, ale kdo bych chtěl soutěžit, zapsat se musí maximálně čtvrt hodiny předem. Víceboj je určen pro dvoučlenná smíšená družstva, přihlásit se jich může nejvíce šestnáct. Medaile a ceny – nejen pro vítěze, ale pro všechny zúčastněné, vyrábí klienti Domova Ráček z Rakovníka. 


Muzikanti zahrají blues
Rakovník – V sobotu 14. října odehraje v Rakovníku svůj koncert kapela Crossroad Bros. A to v prostorách Vinotéky Ve Vysoké, kde si budou moci návštěvníci poslechnout dobrou muziku, zatančit si i zazpívat, a k tomu si popít dobré víno. Skupinu, pocházející z Karlových Varů, tvoří dvojice muzikantů hrajících blues s prvky jazzu a místy i populární hudby. Koncert začíná ve 20 hodin a vstupné na něj je zdarma. 

Opravy na vlakové trati, ilustrační foto.
Výluky vlaků na Rakovnicku


Na hřbitov raději až jindy
Skryje – Protože Sbor dobrovolných hasičů ze Skryjí pořádá v sobotu 14. října okresní soutěž mladých hasičů, jejíž trať povede i po hřbitovní cestě, žádá všechny, aby si svou návštěvu hřbitova raději naplánovali na jiný den, případně až na sobotní pozdní odpoledne. Za pochopení pořadatelé děkují. 


Nebe bude plné draků
Kněževes/Krakov – Nejen v Kněževsi za hřištěm, ale i na krakovském kopci Stráž se sejdou malí i velcí, aby do oblak vypustili létající draky. V Kněževsi drakyádu odstartují už tuto sobotu 14. října od 15 hodin a nechybět bude ani soutěž o nejhezčího podomácku vyrobeného draka. V Krakově barevní draci vzlétnou do nebes 26. října od 14 hodin. 


Oslaví posvícení na Sušárně
Kolešovice – Následující neděle bude v Kolešovicích zasvěcena oslavám. Konat se bude nejen Posvícení na Sušárně, ale také Kolešovické rejdování. Vše vyvrcholí tradičním posezením pánů na pondělní Pěknou hodinku. V neděli bohatý program začíná už o dopolední 10. hodině a láká na výstavu Mysliveckého spolku Tetřev Kolešovice, fotografie Miroslava Fraňka nebo soutěže pro děti ve střelbě. Zájemci si také budou moci každou celou hodinu užít organizované prohlídky prostor sušárny.

Od 12.30 hodin už začíná program pod vedením Velociped bicykl klubu Kolešovice. Kdo bych se chtěl zúčastnit společné cykloprojížďky na vlastních kolech (mohou být i moderního data) s návštěvou železničního muzea v Kněževsi, může se dostavit ve 13 hodin před kněževeské muzeum. Jede se za každého počasí a všichni výletníci obdrží pamětní listinu. Od 14.30 hodin začínají před sušárnou také jízdy zručnos-ti, retro hry i dobová módní přehlídka. K pohodě jistě přispěje i občerstvení a točené Kolešovické pivo. V souvislosti s posvícením pořádá ČSŽ Kolešovice v sobotu 14. října od 20 hodin v KD Posvícenskou zábavu. Hrát bude podbořanská kapela Atomy. 


Zvou na výstavu hub
Kněževes – Prohlédnout si houby známé i ty méně známé bude možné na nové výstavě, kterou městys Kněževes spolu s mykologickým kroužkem chystá na příští dny. V neděli 15. října a v pondělí 16. října bude netradiční výstava k vidění v zasedací místnosti úřadu městyse. Vstupné je dobrovolné. 

Ilustrační foto
Divočáci jsou přemnožení, ale ne nebezpeční


Dětské podzimní a zimní oblečení nabídne burza
Rakovník – Mateřské centrum Paleček v Klic-perově ulici pořádá ve dnech 16. až 19. října burzu podzimního a zimního dětského oblečení. Příjem oděvů je naplánován už na tento čtvrtek a pátek, samotný prodej bude probíhat od pondělí 16. října do čtvrtka 19. října. Z důvodu kapacity (max. 40 kusů na osobu) je nutné se k prodeji oblečení předem přihlásit na tel. čísle 732 637 468. 


Světoznámý spisovatel zavítá do Rakovníka
Rakovník – Projekt Listování herce Lukáše Hejlíka opět boduje. Tentokrát do Rakovníka doveze světoznámého spisovatele Roberta Fulghuma, který se osobně zúčastní divadelního představení své knihy s poetickým názvem Drž mě pevně, miluj mě zlehka. V sále rakovnického Tylova divadla od 18 hodin scénky z knihy předvedou herci Věra Hollá, Alan Novotný a Lukáš Hejlík. Po představení spisovatel povede debatu s diváky a rozdá autogramy do knih, které budou na místě k prodeji. Vstupenky na literární večer, který se koná 16. října, stojí v předprodeji v infocentru 100 korun, na místě bude o dvacet korun dražší.