Takovou možnost nyní mají návštěvníci ve Vlastivědném muzeu v Jesenici, kde Václav Vágner právě část své tvorby vystavuje. Nejsou tu obkladačky, ale například různé vázy čistých linií a tvarů, sluneční lampy, nevšedně vyhlížející zrcadlo v keramickém rámu, mísy. Autor připravil i retro koutek připomínající jeho společnou výstavu v jesenickém muzeu v roce 1986. „Václav také vytvořil nádhernou plaketu připomínající padesát let rokenrolu v Rakovníku.

Ilustrační obrázek
Potvrdí Tatran a SK výbornou jarní formu?

Na koncertě ji dostala každá kapela, která v šedesátých letech v Rakovníku hrála. Kdysi vytvořil ceny do soutěže ve volejbalu. Tenkrát si ji odvezly Brazilky,“ připomněl při vernisáži emeritní ředitel rakovnického muzea František Povolný. Díla Václava Vágnera zná snad každý Rakovničan. Stačí se podívat do foyeru rakovnického kulturního centra. Velkou plastiku vytvořil s akademickým malířem Václavem Zoubkem.

Další jeho dílo je v restauraci Česká Chalupa a v bazénu. Mimo okres se podílel na rekonstrukci historické koupelny v Bauerově vile v Libodřicích a na historické dlažbě Obecního domu v Praze. Václav Vágner také vytvořil hrnek s podšálkem inspirovaný originálem, z kterého kávu pil náš první prezident T. G. Masaryk. Je na něm tehdejší státní znak a má zlacené ouško. Hrnek bude sloužit reprezentačním účelům Muzea T. G. M. v Rakovníku.

Václav Vágner od malička kreslil a maloval, nejvíce přírodu a květiny. Chodil do výtvarného kroužku k paní učitelce Votoupalové. Vystudoval Střední keramickou školu v Karlových Varech, obor výtvarné zpracování porcelánu. Čtyřicet let pracoval v Rakovnických keramických závodech. Jeho tvorbu ovlivnili profesoři Strnad a Květenský.

Výstava potrvá do 21. 5. O víkendu je otevřeno po telefonické domluvě na čísle 731 449 327.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Řidič v Audi srazil srnu