Na co se mohou diváci těšit, prozradil mluvčí Ústřední hudby AČR Richard Rataj: „Koncert je sestavený v duchu vyššího populáru. To znamená, že zazní vážná hudba, melodie z muzikálů i populární písně. Je postavený tak, aby byl hodně pestrý. Chtěl bych vyzdvihnout všechny sólisty v čele s Honzou Smigmatorem."

Vážnou hudbu přednese solistka Státní opery Lucie Silkenová. Zazpívá i populární písně. Rakovničtí diváci ji znají, protože tu před lety zpívala. Priester Sisters jsou tři dívky, které zahrají na housle, harmoniku a kytaru melodie ze 30. let. Kromě zpívajících sólistů vystoupí i instrumentální.

Ilustrační foto.
Strategický plán v Novém Strašecí rozšířili o nové stavby

„Kdybych měl vypíchnout jednu věc, tak je to Šumař na střeše v podání Jana Smigmatora, protože tuto skladbu mám rád. Ale koncert je hodně barevný, takže si tam najde každý to své," mínil Richard Rataj. vystupuje jen v několika málo městech po republice, například v Praze, Klatovech nebo Táboře.

Ústřední hudba AČR se vlastně vrátila do Rakovníka spolu se zdejší posádkou. „Projekt začal už před několika lety. Koncert jsme tu už několikrát měli, protože tady sídlila vojenská posádka. Pokaždé mají stejné podmínky. Musí ve městě sídlit posádka, musíme zajistit sál a zázemí. Vstupné je zdarma," vysvětloval ředitel Kulturního centra v Rakovníku Jiří Karel.

S návratem posádky do Rakovníka starosta města Pavel Jenšovský navázal kontakt s vedením hudby Armády ČR a ti Rakovníku přidělili jeden koncert jako dřív. „Ústřední hudba Armády ČR je ohromné těleso. Možná největší, co u nás můžeme vidět, takže uspořádat koncert za peníze, by bylo ohromně náročné. Je to dar vojáků městům, kde posádka sídlí. Na pódiu jsme museli přistavět dvě řady praktikáblů, aby se tam hudebníci vešli," popisoval ředitel.

Ilustrační foto.
Zařízení pro seniory mají plné kapacity

Pracovníci kulturního centra zajistili sál, techniku, šatny, plakáty, propagaci a vstupenky. Ty se vydávají, i když je vstupné zdarma, protože je potřeba dodržet kapacitu kulturního centra. Sezení je volné. „Jsme moc rádi, že se k nám Ústřední hudba Armády České republiky vrací. V koncertech jsme chtěli pokračovat i tenkrát, ale bez posádky ve městě to nešlo," Jiří Karel.