„Zvláštností letošní akce bylo to, že se zde sjely dvě modré lokomotivy, takzvaní Papoušci. Jeden z Papoušků je místní, druhý tady hostuje ze Slovenska. Kromě toho, že se představují v depu pro fotografy, tak také oba dva dny jezdily po trase z Prahy do Lužné a zpět. Pro návštěvníky, kteří nechtěli absolvovat celou dlouhou cestu, byl vypraven kratší vlak, který jel z Lužné do Stochova a zpět. Ve Stochově měli navíc něco kolem dvaceti minut na to, aby si mohli prohlídnout salonek prezidenta Masaryka, kde vždycky čekal, když jel do Lán," vysvětlil Deníku vedoucí muzea František Kaplan.

Ilustrační foto.
Začíná světový týden respektu k porodu

Vlak v obou dnech vyrážel v ranních hodinách z pražského Masarykova nádraží, přes Kladno a Stochov doputoval krátce před polednem až do Lužné. Odpoledne se vydal na krátký výlet do Stochova, následně mířil z Lužné zpět do Prahy. Příjezd lokomotivy si nenechal ujít žádný fanoušek železniční dopravy, jakmile vlak zastavil, okamžitě se kolem něj shluklo mnoho lidí a nadšených dětí. Každý bojoval o to, aby se s kouřícím komínem lokomotivy mohl vyfotit.


Lidé si mohli o Parní víkend prohlédnout také běžné expozice muzea a veškerá vozidla. Pro děti byla největším lákadlem modelová železnice. V areálu se mohli také svézt po úzkorozchodné drážce, zakoupit si nějaký suvenýr či železniční literaturu.

Studenti Gymnázia J. A. Komenského Nové Strašecí připravili majáles.
Studentskému majálesu letos vládli šmoulové

Letošní sezona muzea tak byla zahájena povedenou akcí, na jaké novinky se v ní návštěvníci mohou těšit? „Zmínil bych například repliku vozu, uhláku, z původní buštěhradské železnice. Momentálně tu máme také několik lokomotiv, které se tu jen opravují. Je tu například lokomotiva z Českých Budějovic," dodal František Kaplan.