Ten byl totiž tématem letošního Křivořezání. Někde ale konečnou podobu získávala velká bysta Jana Žižky nebo Marie Terezie z minulého roku.

Jaroslav Hynek Mácha vedle své práce představoval betlém. Pro řezbáře žádné neobvyklé téma. Jenže tenhle betlém byl plný neoděných žen. Výjimku tvořil Josef a malý Ježíšek. Autor původně nechtěl udělat betlém, ale podle knihy vyřezal první ženu.

„Pak jsem udělal druhou holku podle fotky a pak tam vznikla ta myšlenka," říkal Jaroslav Hynek Mácha s tím, že se betlém určitě rozroste. V plánu má ještě další dva výjevy. Jeden z nich bude klanění tří králů.
Vedle se nad hoblicí skláněl nejmladší řezbář, desetiletý Robin Samek z Budiměřic u Nymburka. Jméno prozradila vlastnoručně vyřezaná jmenovka na hoblici. Právě vyřezával kostky na hru podobnou drápkům. Ale vedle ležela rozpracovaná bysta magistra Kelleyho.

„Nejdříve jsem si Kelleyho nakreslil na papír a obkreslil na dřevo. Pak se vyřízne obrys na pásové pile a už se pracuje," vysvětlil postup Robin. S řezbářstvím začal před dvěma roky. Tehdy se přihlásil s maminkou na kurzy. Zaujalo je to tak, že nyní řeže společně celá rodina. Vypravili se spolu i na hrad: tatínek Radko a maminka Diana. Radko pracoval rovněž na magistru Kelleym. Paní Diana tvořila celý hrad Křivoklát. S prací začala už doma, protože by ho tady nestihla za týden dokončit. Doma vyřezávají spolu s Robinem. Teď přes léto dokonce venku. Každou druhou sobotu navštěvují kurzy řezbářství v Praze, kde pracují všichni tři společně.

Během všech ročníků Křivořezání se vytvořila parta řezbářů, která sem jezdí. „Zájem mezi řezbáři je velký. Berou to také jako společenskou záležitost a možnost setkání. Snažíme se udržet vysoký standard prací, které tady vznikají. Návštěvníci je pak mohou vidět na naší výstavě, například orloj od Pavla Balcara. Ten tu letos dokončuje bystu Jana Žižky," vysvětlovala Hana Jurčková, která má na starosti kulturní akce a propagaci hradu.

Volba tématu magistra Kelleyho byla jasná. Letos s ním ožívá hrad při nočních prohlídkách. V plánu je vybudování alchymistické laboratoře.

„Chceme, aby hrad měl nějakou osobnost, proto se snažíme tématem vyzdvihnout magistra Kelleyho. Stejně tomu bude i dále. Na příští rok připravujeme osobnost Filipíny Welserové. Naším záměrem je, aby díla úzce souvisela s hradem, s tím, co se tu odehrávalo, aby to bylo jedno tělo," uvedla Jurčková.
Příští rok vznikne velkolepé dílo, osobnosti Ferdinand II Tyrolský, Filipína Welserová a Jan Augusta v životní velikosti.

Téma se zadává rok dopředu. Účastníci musí nasát atmosféru příběhu. Proto už letos si část řezbářů prošla hrad s vyprávěním příběhu Filipíny. Už tam se rodily originální nápady.

V sobotu Křivořezání skončilo. Díla poputují rovnou na stálou výstavu z ostatních ročníků. Návštěvníci pak budou v soutěži rozhodovat o nejlepším díle. Vylosovaní účastníci získají odměnu, například rodinné vstupenky.