Už v pátek večer lze zavítat do Sázavy, kde začíná přehlídka amatérských hudebních divadel. Festival, který Divadelní soubor Jiřího Voskovce pořádá již od roku 2000, letos trvá do 25. října – a nabídne sedm představení hraných vždy v pátek večer plus dvě vystoupení v neděli odpoledne. Jako první se v pátek třináctého představí mladoboleslavské Divadýlko na dlani. Přiváží Mušketýry – aneb co Dumas nenapsal.

Poměrně nepříliš vzdáleného místa rovněž na Benešovsku se týká i pozvání na sobotní dopoledne. Ve Voticích se koná Cyklotulák; výlet na kolech určený pro širokou veřejnost. „Jedná se o pohodovou sportovní akci, o příjemnou nesoutěžní projížďku,“ připomněla Kubíčková, že jde o výlet vhodný i pro rodiny s dětmi. Koná se při příležitosti vydání cyklomapy Votická kopretina představující cyklotrasy v oblasti České Sibiře.

Hlavně dětem je o víkendu určena tradiční akce Indiáni na Točníku, která nicméně chce přilákat celé rodiny. Titul indiánského bojovníka totiž mohou po zdolání zkoušek získat nejen malí, ale i dospělí návštěvníci. Těšit se mohou například na lukostřelbu, rozdělávání ohně bez sirek – ale třeba i na stopování zvířat.

Jak malé, tak velké účastníky může rovněž potěšit turistický pochod nazvaný Po stopách kocoura Mikeše, v jehož rámci se na trasy v délce od 10 do 36 kilometrů vyráží během sobotního dopoledne od infocentra na náměstí v Mnichovicích. Kubíčková akci doporučuje jako příjemný turistický zážitek v malebném kraji, který miloval a maloval Josef Lada. Těšit se lze například na setkání s opravdovým hvězdářem v Ondřejově, na volný vstup do Památníku Josefa Lady v Hrusicích či na výstavu modelů Antonína Jedličky na Obecním úřadě v Hrusicích.

Rekonstrukce dálnice D11 u Prahy je hotová
Rekonstrukce D11 u Prahy je hotová. Řidiči se mohou projet po tichém asfaltu

Přímo krajská turistická centrála se svými stánky se v sobotu odpoledne účastní Slavností pravého a levého břehu, jež přes Vltavu nejenom pomyslně, ale i doslova prostřednictvím přívozů propojí Roztoky a Klecany. Těšit se návštěvníci mohou nejen na hudební vystoupení, ale také na spoustu pochoutek včetně lokálních laskomin či na vodní atrakce v podobě šlapacího paddleboardu a kajaku.

Trochu jinak souvisí s vodou sobotní dění na Sázavě i kolem řeky v Českém Šternberku, kde se koná Šternberský trojboj. Jde o závod dvojic v běhu, jízdě na kánoi (vodácké vybavení zapůjčí organizátoři) a na kole. Délka běžeckého úseku je 6,4 km, trasa na vodě měří 3,8 km a na kole se bude šlapat 13 km.

Lidice v sobotu nabídnou Lidický okruh neboli spanilou jízdu veteránů. Ta navazuje na tradici automobilových a motocyklových závodů, jež byly v roce 1950 uspořádány k uctění památky obce vypálené nacisty. Od roku 2014 pořádá Památník Lidice přátelské setkání nadšenců a majitelů automobilových a motocyklových veteránů. Ty lze obdivovat nejen při parkování; vrcholem programu je 20 km dlouhá spanilá jízda z Lidic do Lidic – přes Makotřasy, Běloky, Hostouň, Dolany a Hřebeč.

Za zcela jinými tóny než zvukem letitých motorů se lze vydat do Příbrami, jež od sobotního dopoledne až do pozdní noci pod názvem Příbramská svatohorská šalmaj hostí „den plný dobové hudby, tance, divadla a řemesla“. Soudobá tvorba se propojuje s historickou tematikou, což připomíná místní bohatou minulost i dějinný odkaz. K vidění budou například historický průvod i dobová módní přehlídka, rytířské klání, katovská mučírna – a rozmanitá škála hudebních vystoupení od keltské kapely Happy To Meet přes středověký soubor Bohemian Bards až po staropražské písničky v podání Třehusku či folk dívčí skupiny Andromeda. Návštěvníci se dále mohou těšit na ohňovou show Novus Origo, výklad tarotových karet, řemeslné dílny či školu žonglování.

Jako povyražení pro celou rodinu je pojato kutnohorské Slámohraní, jemuž po oba víkendové dny patří louka v místě konání Sedlecké poutě a vstup je zdarma. Organizátoři chystají rozmanité hrátky se slámou – přičemž zdaleka nejde jen o hrad a bludiště vybudované z balíků. Pro děti se chystají hry i tvořivé dílny, živě bude hrát country hudba.

Ilustrační foto
Středočeská nezaměstnanost se maličko zvedla. Skutečně nepatrně
Více než 17 tisíc kusů padělaného zboží zlikvidovala drtička odpadů.
Sedmnáct tisíc padělků schroustala drtička