„Nevím, jestli je to letos velké, ale chceme, aby to bylo hezké. Proto to děláme,“ řekl za organizátory Milan Let. Návštěvníci, kteří si chtěli užít skotskou muziku většinou ve svižném rytmu, zaplnili prostor na návsi. Zahrály jim kapely, které jsou už stálicemi programu, například Happy To Meet, The Rebels Pipers nebo Adress to Haggis.

Poprvé tu hrála kapela České srdce. „Oslovili jsme Luboše Lisnera, člena kapely, který učil v rakovnické ZUŠ, hrál s Hradním duem i dalšími kapelami a jsme rádi, že to vyšlo,“ popisoval cestu Českého srdce do Kostelíku Milan Let.

Na Hředelské traktoriádě návštěvníci obdivovali hlavně zetory
OBRAZEM: Traktoriádu zahájili spanilou jízdou po návsi

Novinkou také byla kromě tradičního skotského pokrmu haggis, také zdravá strava vegetariánského typu, velké parkoviště na louce už nad vesnicí a větší počet pořadatelů.

Kdo zrovna nechtěl poslouchat skotskou muziku, či tančit, nebo si vybrat nějaký doplněk ke skotskému oděvu, mohl si změřit svůj um a hlavně síly na louce při skotských hrách se skupinou Kládaklan. Muži, ženy i děti házeli do výšky balíkem slámy, vrhali závažím, kamenem nebo kládou do dálky. Exhibiční vystoupení v těchto disciplínách předvedl novopečený mistr Evropy Láďa Tuláček.

Skotsko v Kostelíku pořádá Občanské sdružení Kostelík.  Na příští rok chystají pořadatelé velké překvapení.

Rakovnický místostarosta Miroslav Samaš na ustanovujícím zasedání zastupitelstva města.
Spor v hnutí ANO: místostarosta zůstal