Noc divadel, jež vstupuje do pátého ročníku, otevírá brány těchto kulturních institucí po celé republice – a to za symbolické či dobrovolné vstupné nebo i zcela zdarma. 

Hlavně na rodiny s dětmi se zaměřuje program, který mezi desátou dopolední a 19.30 nabízí kladenské Divadlo Lampion. Rodiče s dětmi, ale i seniory a vůbec všechny zájemce zve v největším středočeském městě také Městské divadlo Kladno, a to v době od 18 hodin do 22.30. Všechny věkové skupiny chce od 18. do 21. hodiny oslovovat rovněž Spolek pro kulturní činnost NoStraDivadlo v Novém Strašecí. 

V blízkosti hlavního města zaujme na Praze-západ nabídka nučického Ochotnického spolku Žumpa startující hodinu před polednem a končící až úderem půlnoci; zahrnuje jak loutkové i hraná představení, tak divadelní improvizaci. V Příbrami nabídne osm představení mezi 10.30 a desátou večer Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou – ovšem pozor: jen těm, kteří se předem registrovali. Předejde se tak návštěvnickému zklamání spojenému s vyčerpáním kapacity. Podrobnou nabídku programů i upřesnění míst konání přinášejí informace na www.nocdivadel.cz.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Představitelé kraje budou 17. listopad slavit jen s těmi nejbližšími

V hlavním městě také byla na mnoho akcí doporučena včasná rezervace míst – nicméně některých programů se mohou zájemci zúčastnit i bez registrace. K takové návštěvě zve například nedávno otevřená Werichova vila, která od 19 a 21 hodin uvede půlhodinové představení Vivisectic – taneční performance založená na představení ženského těla v architektuře, připomněla ve čtvrtek jménem organizátorů Eliška Mikovcová. „Studenti DAMU si pro Noc divadel připravili několik představení, jež nevyžadují předchozí rezervaci – Figarovu svatbu v Divadle U Valšů, představení Ztížená možnost soustředění a Vernisáž v Knihovně Václava Havla nebo autorskou inscenaci, která bude ke zhlédnutí v Městské knihovně,“ podotkla dále Mikovcová.

Zajímavý pohled na to, co všechno obnáší příprava dění na muzikálové scéně, nabídne od 19 hodin Divadlo Na Fidlovačce se svou Horečkou divadelní noci. Bez předchozí rezervace lze zavítat na prohlídku prostor i na představení také do Divadla Archa nebo navštívit autogramiády členů Žižkovského divadla Járy Cimrmana; Studio DVA zase láká návštěvníky na „kávu s hvězdami“.

Náročný výcvik 45 metrů nad zemí: dostat do bezpečí zraněného pacienta s otravou.
Náročný výcvik 45 metrů nad zemí: dostat do bezpečí zraněného pacienta s otravou

Rovněž z toho, co nachystalo Národní divadlo, mohou leccos vidět i náhodní příchozí, kteří se předem neregistrovali. Například program u historické budovy – chystají se ale také výtvarná dílna Divadelní kukátka, dražba divadelních kostýmů, noční vstup na terasu Národního divadla nebo světelná show na jevišti Stavovského divadla. „Mezi další divadla, která mají diváci šanci navštívit bez předchozí rezervace, patří například Divadlo Kampa, Divadlo D21 nebo Studio Alta. Předchozí rezervace není nutností ani v Divadle Karla Hackera, v Divadle pod Palmovkou, Prague Shakespeare Company nebo v divadlech Rokoko a ABC, která připravují scénické čtení a hudebně taneční retro večer,“ vybrala Makovcová z pestré divadelní nabídky v metropoli. 

Tu ostatně rozšiřuje vlastními aktivitami také koordinátor akce, Institut umění – Divadelní ústav v Celené ulici. Tam bude odpoledne i z kraje večera fungovat infocentrum Noci divadel. Chystají se však i programy pro děti (od 15 hodin) nebo komentované prohlídky budovy (v 16 a 18 hodin) a další akce určené zase spíše dospělým návštěvníkům.

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Hotel pod Bezdězem kraj pronajal levně. Může se to změnit?