Královský advent na Křivoklátě totiž dostál svému přízvisku a splnil očekávání tisíců turistů, kteří v sobotu či v neděli na hrad zavítali. Ať už pěšky, autem či speciálně vypraveným vlakem z Prahy, který táhla historická parní lokomotiva Šlechtična. A když k hradu dorazila i Šlechtična, nebylo ani v podhradí pochyb o tom, že advent na Křivoklátě je vskutku velkolepou podívanou.

Lávka u Tyršova koupaliště.
Lávky jsou v Rakovníku bezpečné, až na jednu

Audience u královské výsosti Jana Lucemburského, jehož neztvárnil nikdo jiný než kastelán hradu Petr Slabý, byla jen vznešeným bodem bohatého programu, který trval od dopoledních hodin až do podvečera, a to po oba dva dny. Na pódiu na prvním nádvoří hradu se vystřídali například již tradiční účastníci a členové Podřipského žesťového kvintetu, kejklíř Vojta Vrtek, historická ohnivá skupina Tartas či loutkové Vysmáto-Divadlo Aleše Bílka a divadlo Facka, které dětské i dospělé návštěvníky upoutalo například pantomimickou komedií o silákovi. Ani letos na nádvoří nechyběl křivoklátský flašinetář a samozřejmostí je při oslavách adventu na hradě také pestrý dobový jarmark.

Ilustrační foto.
Na přechodu srazil seniorku, prý ho oslnilo slunce

Že vánoční nálada opanovala Křivoklát, bylo zkrátka znát na každém kroku. Ve věži Huderce nakupovaly vánoční ozdoby, na nádvoří zase pilo svařené víno a kdo vydržel až do setmění, dočkal se na Křivoklátě i prvních sněhových vloček.
Na závěr máme dobrou zprávu pro ty, kteří to tento víkend na hrad nestihli. Pestrý program s neméně zajímavými účinkujícími se na Křivoklátě koná také po oba následující víkendové dny 16. a 17. prosince, vždy od 10 do 16 hodin.

Prvňáčci ze ZŠ a MŠ Chrášťany s třídní učitelkou Hanou Olláryovou.
NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme školáky ze ZŠ a MŠ Chrášťany a ZŠ a MŠ Olešná