„Je to větší pohoda. Jsme pořád spolu, vor pomalu pluje, povídáme si a občas stihneme i něco uvařit,“ řekl za posádku Michal Kottan. A Berounka je snad jediná řeka, která má v tuto chvíli ještě vodu. Ta chybí i v tocích na Kladensku a Příbramsku. Přitom před patnácti lety byla situace úplně opačná.

Vítězný návrh architektonického studia Hlaváček & partner ve dne a v noci. Sochu čtenáře nakonec nahradí dva bronzoví koně.
Klid v prostranství Na Sekyře je dočasný

Blížily se povodně, Berounka kulminovala v pondělí 13. srpna 2002. Ve středu 8. srpna už byla voda zvednutá. Přesto dva muži na první pohled posíleni alkoholem na voru jeli roztocký jez i přes varování přihlížejících. Voda pod jezem je semlela.

„Mladšího voda vyhodila a z posledních sil doplaval na břeh. Starší zůstal ve vodě a navíc neuměl plavat. Chtěli jsme mu pomoci, ale nebylo jak, proud byl moc silný. Nakonec ho vytáhli rakovničtí profesionální hasiči s člunem. Byl na pokraji svých sil a myslím, že úplně vystřízlivěl,“ popisuje událost tehdejší starosta Roztok Vladimír Melč. Vzpomínkový seriál týkající se povodní odstartuje v regionálním Deníku už tuto sobotu.

Ilustrační foto
Hlasujte pro Sympaťáka 31. týdne 2017