„Všechno, co zde vidíte, je průřez prací za posledních patnáct let, kdy jsem intenzivně začal malovat,“ zahájil výstavu sám autor František Zubalík, který letos slaví osmdesáté narozeniny.

Ředitel Rabasovy galerie Václav Zoubek o vystavujícím prozradil, že je všestranným člověkem. „František má spoustu řemesel, kterými v životě prošel, a kromě toho se neustále dotýká umění. V první řadě je muzikant, což vzhledem k tomu, že je Moravák, je pochopitelné. Dále píše povídky, pábení i lidovou filozofii. Je prostě člověkem, který kudy chodí, tudy přemýšlí a vymýšlí,“ řekl na jeho adresu Václav Zoubek, který kdysi Františka Zubalíka učil a ač se někdy úplně neshodli, dodnes je pojí přátelství.

„Má opravdu neobyčejnou fantazii, není v žádném případě suchar, zmocňuje se všech věcí s až romantickým zápalem. Maluje jak krajinu, tak i město, jsou to prostě takzvané Zubalíkovy úvahy, ještě přesněji pocity. Je solitérem, který přestože není z Rakovníka, do něj přinesl zajímavou krev a myslím, že na něj jen tak nezapomeneme,“ doplnil charakteristiku vystavujícího oslavence ředitel Rabasovy galerie.

Zámek Žleby.
Lákadlem víkendu jsou hlavně památky