Výstava vznikla na základě loňské přednášky, ve které Lubomír Novák přiblížil svoji výpravu na Faerské ostrovy, kterou podnikl s Karlem Sýkorou v létě v roce 2011. „Vymysleli jsme, že bychom zde prezentovali nějaké fotografie z naší expedice a zároveň ukázali i nějaké artefakty, které souvisely s expedicí i s hnutím zabývajícím se rekonstrukcí doby vikingské,“ přibližuje Lubomír Novák.

Většina artefaktů souvisí s ideovým světem severního Atlantiku, zejména pak s Faerskými ostrovy, tedy základním přebrodištěm cesty na Island mezi Norskem a Britskými ostrovy. „Předměty ukazují část výbavy, kterou si postupně pořizuji a zároveň představují i určité aspekty života v raném středověku v severské a především ve vikingské společnosti. Konkrétně zde mám věci týkající se vaření, rozdělávání ohně, rybolovu, cestování, ale i volného času,“ vyjmenovává Lubomír Novák.

Nejcennějším vystavovaným artefaktem v Petrovcově síni je třmen ze Zbečna zapůjčený z Národního muzea, který prezentuje bohatou část vikingské společnosti. Většina artefaktů ovšem poukazuje spíše na život obyčejné sedláka nebo rybáře.

Archeoložka a zástupkyně ředitelky rakovnického muzea Kateřina Blažková vypíchla především nálezy z Rakovnicka. „Nejenže zde máme krásný třmen ze Zbečna, který je mimochodem po čerstvé konzervaci, ale dovolili jsme si přidat do trezorové vitríny i pozlacený a záhadný kulovitý předmět z hradiště Dřevíč a krásné závažíčko s puncem na vršku, které bývá nalézáno na řadě vikingských lokalit a my ho našli dokonce v Kolešovicích,“ zdůraznila Kateřina Blažková.

Hlavním tématem masopustu v Rakovníku byla zima.
Rakovníkem prošel masopustní průvod
V Domě dětí a mládeže v Rakovníku děti soutěží se stavebnicemi.
V Domě dětí a mládeže soutěží děti se stavebnicemi