Poetický večer s tvorbou Jiřího Suchého. Právě takový byl podvečer v Muzeu Tomáše G. Masaryka v Lánech.
Posluchači literárně -dramatického oboru Základní umělecké školy v Rakovníku předstoupili před zaplněné hlediště s viditelnou počáteční trémou, která se ale s prvním známým songem Divadla Semafor kamsi nenávratně rozplynula…
Ale zpět na začátek. Ještě před pomyslným vytáhnutím opony jsem oslovila učitelku Jiřinu Krtičkovou, která s dětmi dávala představení dohromady.

Co nás dnes večer v Lánech čeká?

V první části uslyšíme prózy, básně, úvahy, příběhy… vše z tvorby Jiřího Suchého.
Ve druhé pak děti odehrají Zlatý kolovrat – známou parodii na Erbenovu kytici.

Proč právě tato volba?

Má hodně písňových textů. My jsme tak z poloviny dobří zpěváci a z té druhé absolutní nezpěváci. Nicméně v loňském roce jsme při Poetickém večeru nezpívali, tak jsme si řekli, že to letos musíme napravit.

Na klavír vás doprovází Petr Pazour, který nebydlí na Rakovnicku…

No ano. Musel jezdit do Rakovníka na zkoušky. To bylo pro něho obtížné jak časově, tak i finančně. Ale já se ho vždy ptám, jestli do toho opravdu chce s námi jít. Tohle je už druhé přestavení, které s námi dělá a poprvé byl s výsledkem docela spokojený. Letos se tedy nechal také přemluvit, ale nevím, zda do toho s námi půjde i příští rok.

Můžeme toto představení ještě někde vidět?

Doufám, že na podzim v rakovnickém muzeu. Snad už v dokonalejší podobě.

???

Dnes je to taková narychlo udělaná premiéra.
Více jsme totiž pilovali hru Doors, která byla určena pro hradecké divadlo Drak, kam jsme jeli na festival. Pořád jsme odsouvali zkoušení a dávali přednost Doors. Poslední měsíc jsme ale hodně zapracovali. Tak nám držte palce.

Dodejme, že mladí herci: Zuzana Formánková, Kateřina Elznicová, Tomáš Cafourek, Viktorie Nová a Eliška Bugnerová poté rozehráli v Lánech pěknou podívanou a závěrečný potlesk si určitě zasloužili.