Oba dva zavzpomínali především na listopadové události roku 1989 v Rakovníku, kdy právě Tylovo divadlo podávalo první zprávy o tom, co se v Praze děje. „V té době jsem byl rozhněvaný mladý muž a bylo naprosto evidentní, že strana a vláda dělá z našich občanů blbce. Pamatuji si, že jsme s divadlem 18. listopadu hráli někde v Kolíně či Kutné Hoře a přijel k nám náš kamarád Petr Pšenička, který nám řekl, co se v Praze na Národní třídě odehrálo. Ač jsem v životě nevyvíjel nějakou podvratnou činnost, naštvání ve mně bylo opravdu velké,“ vzpomínal na tehdejší atmosféru František Švíbek.

Rakovnický divadelník pak poznamenal, že dalším impulsem, který vedl k pozdějšímu sepsání protestního stanoviska v divadle, byl dehonestující článek v Mladé frontě, jenž vyobrazil tehdejší účastníky jako ztroskotance. „Bylo to ovšem až tak čtyři dny poté. V Praze to vřelo, ale v Rakovníku byl zpočátku klídek. Stanovisko s podpisy, kterých mohlo být zhruba patnáct až dvacet jsme i s urážejícím článkem umístili na výlohu, kde je dnes Divadelní restaurace,“ popsal samotné počátky reakcí na události v Praze František Švíbek. „Druhý den kolem jedenácté hodiny mi pak volala Alča Mutinská s tím, že se v předsálí divadla tato situace bude řešit i s ostatními kulturními pracovníky. Tehdy to ještě nebylo pro veřejnost a nebylo přesně jasné, kdo všechno přijde a co přesně se zde bude řešit,“ doplnil kolegu Pavel Štenc.

Nedošlo ovšem je na popisování prvotních událostí v Rakovníku, kdy informace šířilo mezi ostatní právě Tylovo divadlo, ale i na pozdější situaci, kterou velmi ovlivnila generální stávka. Dvojice pamětníků vzpomenula i na hlavní rakovnické mluvčí, kteří byli v těchto dnech aktivní, jako například Zdeňka Brůžka či Oldu Bauera a jejich pozdější směřování. Nechyběly ovšem ani „vousatější“ vzpomínky na období totality a následné porovnání s dnešní dobou. Svým poutavým vyprávěním přivedli František Švíbek a Pavel Štenc k mnoha dotazům a vzpomínkám i ostatní příchozí. Řezbář Emil Pejša například zavzpomínal na svoje mládí a tehdejší situaci v Teplicích, kde události roku 1989 měly oproti Rakovníku mnohem rychlejší spád i vzhledem k demonstraci proti smogu a také silnému undergroundovému hnutí.

Modří Raci oslavili padesátku
Tip: Do Dvorany slávy rakovnického bigbítu bude uvedeno 6 kapel a 21 osobností
Studenti ISŠ Rakovník se zúčastnili besedy v rámci výstavy 1989. Nezapomínáme. Připomínáme.
Studenti se seznámili nejen s událostmi roku 1989