„Maluji převážně olejové obrázky, avšak do Rakovníka jsem přivezla litografie, tedy tisk z kamene. Tuto přes dvě stě let starou techniku dělám už od roku 1988, ale musím se přiznat, že jsem tento poměrně složitý proces ještě nikdy pořádně nepochopila. Jinak je to ale hrozně hezká práce, litografických dílen i kamenů je málo,“ prozrazuje Iva Hüttnerová, která si kameny, na něž kreslí, nosí domů.

Zahájení výstavy 100. výročí československé koruny 1919-2019, která je k vidění v přednáškovém sále Státního okresního archivu Rakovník.
Rakovnický archiv hostí výstavu ke stému výročí československé koruny

„Dříve jsem do litografických dílen chodila častěji. Byli tam samí skvělí výtvarníci, jako třeba pan Born, nebo pan Polánek, autor českých bankovek, ale oni už od rána otevřeli vínečko a když jsem kolem poledne zjistila, že nenamaluji ani čárku, raději jsem si kameny začala nosit domů. Tam si to nemaluji a pak ho do dílny odvezu zpět,“ usmívá se.

Iva Hüttnerová měla svoji první výstavu již v roce 1974 a dodnes realizovala kolem dvou stovek autorských výstav. Tato v mansardě rakovnického muzea potrvá do neděle 10. listopadu.

Slavnosti piva Krušovice. Archivní foto.
Tip Deníku: Slavnosti piva Krušovice nabídnou spoustu muziky, piva i soutěž