Ten se nemohl dostavit osobně, a tak promluvil podobně jako den předtím v Pavlíkově alespoň z mobilního telefonu přes mikrofon, aby přiblížil svůj vztah k tomuto kontinentu a výstavu tímto zahájil.

Druhý z autorů Vilém Žák vystavoval v Rakovníku naposledy před třemi lety a účast na slavnostní vernisáži ho mile překvapila. „Mám ohromnou radost, že se v Rabasově galerii sešlo tolik lidí, opravdu jsem to nečekal. V Africe jsem byl celkem třikrát a doufám, že se tam ještě podívám. Výstavou jsem chtěl vyjádřit svůj vztah a obdiv k tomuto kontinentu, protože je tím posledním na Zemi, kde příroda je v takovém stavu, v jakém je, když všude jinde jsme to již dokázali zničit,“ řekl Vilém Žák.

Rodák z Rakovníka, který v současnosti žije v Novém Strašecí, se fotografování věnuje od dětství a doposud měl již 16 samostatných výstav. Ředitel Rabasovy galerie Václav Zoubek si v jeho tvorbě povšiml, jak jeho snímky vypadají živě. „Je zřejmé, že Vilém ve svých fotografiích má rád přítomnost živých tvorů. Dává si práci, aby vyčkal na zvířata, kde se dají čekat. Někdy je našel v místech, kde je ani nečekal, ale vždy byl připraven se svojí technikou a dokázal udělat takové nádherné fotografie, které předvádí v této výstavě. Největší význam spočívá v tom, že je to nesmírně dokumentaristická práce a člověk má příjemný pocit, že v Africe skutečně je,“ řekl na adresu Viléma Žáka akademický malíř Václav Zoubek.

Autor fotografií si do Rabasovy galerie na slavnostní vernisáž pozval výborné muzikanty Radka Krampla, který přítomné ohromoval svojí hrou na vibrafon. Dále přijal pozvání i neméně zručný kytarista Mirek Linka a invenční kontrabasista Vítek Švec. Po několika skvěle zahraných skladbách, ve kterých se mísily prvky jazzu, blues, swingu či funku, již návštěvníci s obdivem sledovali velkoformátové fotografie, které dokresloval zvuk africké divočiny, linoucí se z reproduktorů. Výstavu budou moci návštěvníci naposledy spatřit 9. června, kdy se uskuteční derniéra.

Legendární hráč na kontrabas František Uhlíř zahájil se svými spoluhráči výstavu fotografií Petera Erbáka
Koncert Teamu Františka Uhlíře a výstava Petera Erbáka vzbudily obrovský zájem