Karel Kestner se už aktuální výstavy nedožil (zemřel v loňském roce). Jak napovídá římská dvojka- jedná se o druhou společnou výstavu této dvojice v Rakovníku. První tu měla před šesti lety. Marie Kovaříková během vernisáže připomněla: „Karel je tu s námi v našich vzpomínkách a já mu chci poděkovat za to, jaký to byl úžasný, opravdový, skromný a moudrý člověk. Byl mi parťákem, jež mi moc chybí."

S vystavenými díly seznámil nebývale velké množství návštěvníků vernisáže akademický malíř, ředitel Rabasovy galerie v Rakovníku, Václav Zoubek.
„Styl obrazů Marie Kovaříkové by se dal nazvat abstraktním expresionismem. Je to výrazové umění, práce s barvou, neurčitými formami, různým materiálem," konstatoval mimo jiné Václav Zoubek.

Fotografie Karla Kestnera jsou naprosto jedinečné. „Když jsme je vybalovali, tak jsme byli znovu ohromeni, co všechno Karel udělal. Zdokumentoval obrovskou časovou epochu české kultury. Zachytil svým fotoaparátem množství lidí v poslední chvíli a také mnoho lidí v jejich nejlepších letech," upozornil také Zoubek. Umění obou výtvarníků najdete v Rabasově galerii až do 6. listopadu.