Předchozí
1 z 8
Další

Gabriela Polcarová: Splnila jsem si svůj sen o vlastním květinářství

Už od mala tíhla ke kreativitě, ale skrytý talent v sobě objevila až o mnoho let později. Rodačka z Chomutova Gabriela Polcarová totiž začala jako sekretářka v jedné chomutovské pobočce větší firmy. „Místní pobočka ale skončila, a tak jsem si hledala práci, až se mi naskytlo místo ve vyhlášeném květinářství v Chomutově. Přišla jsem na výběrové řízení, na kterém mi majitel ukázal na obrázku floristického časopisu vazbu květin, které jsem viděla poprvé v životě a měla je uvázat. Tak jsem si v obchodě vybírala kytky, nějak jsem to uvázala, on se na vazbu podíval a řekl mi, že by to šlo,“ usmívá se.

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové

V chomutovském květinářství pracovala jedenáct let. „Pak mi letitá zákaznice, která chtěla vazby jenom ode mě, umožnila otevřít vlastní květinářství rovněž v Chomutově. Byla majitelkou, ale vedla jsem ho já. Poté jsem se ale seznámila s nynějším manželem a přestěhovala se do Rakovníka. Během mateřské dovolené jsem dělala kompletní svatební servis a následně si otevřela floristické studio vedle Domu osvěty a stále ještě při mateřské jsem dělala na svatebních zakázkách,“ vzpomíná.

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové

Po mateřské se jí naskytla příležitost, mít květinářství přímo na Husově náměstí. „Mně se tento prostor a především lokalita velmi líbila, tak jsem se toho chytla. Od dubna loňského roku jsem květinářství převzala a od té doby se ho snažím dávat do kupy. Změnili jsme komplet vazbu - začali jsme se zaměřovat na dekorace s umělými kytičkami. Chtěla jsem něco, co v Rakovníku chybí, takže jsem se chytla takového hluchého místa. Lidé se mě ptali na dekorace do interiéru, které dělám na míru. Zákazníci mi pošlou fotku a já vytvořím nějaké návrhy, a potom dekorace,“ vypráví.

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové

Gabriela Polcarová spolupracuje s městem i kulturním centrem, ale i s fotografy, kadeřnicemi, vizážistkami, cukrářkami či svatební koordinátorkou. „Zdobím plesy a především svatby. Nevěsty, které za mnou chodí a požadují po mně kompletní svatební servis, chtějí také doporučit služby. Takže jim nabízím kolegy, které mám vyzkoušené a spolupracuji s nimi. Chci poskytovat kvalitní služby a proto chci i kvalitní služby doporučit,“ říká.

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové

V dětství ráda kreslila a svoji kreativitu může nyní skvěle uplatnit. „Kreslení je pro tento obor docela důležité. Tím, že dělám svatby, tvořím pro nevěsty také náčrty – co jak bude vypadat, jaká bude výzdoba, a to i na plesy. Proto říkám, že to musí být v člověku. Myslím, že určitá věc se nedá vyloženě naučit. Když k nám chodily holčiny na praxi ze zahradnické školy, bylo poznat, zda to v sobě přirozeně má, nebo nemá,“ říká Gabriela Polcarová, podle níž je důležitá také teorie. „Základy musíte mít. V tomto oboru se samozřejmě člověk pořád zdokonaluje a musí sledovat nové trendy.“

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové

Již třikrát vyráběla dekorace na svatební veletrh a jak sama přiznává, není to nic jednoduchého. „Jenom zdobení trvá tak půl dne, několik dní zaberou i přípravy. Podobné je to i u svateb. Mám ráda, když je vše sladěné. Mám smysl pro detail a tak občas něco vypíchnu. Při svatbě je pro mě prioritou nevěsta. Snažím se dodržet i její představu, ale vše se odvíjí od šatů. Potom se ptám, v jakém stylu svatba bude, kde ji budou mít a k tomu se snažím doladit kytice i výzdobu,“ popisuje.

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové

Také Gabrielu Polcarovou postihla koronavirová krize. Ač nemusela, i kvůli zdraví na dva týdny zavřela svůj obchod. „Postupně jsme dospěli k tomu, že za určitých podmínek, když už vláda dala květinářstvím výjimku, bychom mohli v omezeném provozu fungovat. Prodáváme v rouškách a používáme dezinfekci na ruce. Co se týče zrušených zakázek, ani nás to neminulo. Téměř rok plánovaný ples města, na který jsme měli dělat výzdobu, se uskuteční až v příštím roce. Dále se zrušila jedna svatba a spoustu svateb se přesouvá na náhradní termín. Tržby jsou několikanásobně nižší, ale snažíme se držet a hlavně myslet pozitivně.“

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové

Gabriela Polcarová snila o vlastním květinářství a sen se jí splnil, další vyšší cíle už tedy nemá. „Mám spíš ambice tento obchod nějak pozvednout, ale uvědomuji si, že mě čeká ještě hodně práce. Něco už se se změnilo, ale pořád to není to, jak by tento obchod měl podle mě vypadat. Nemám ráda květinářství, kde jsou přeplněné regály, spíš mám ráda, kdy je jedna část v jednom stylu, druhá v jiném stylu. Když udělám dekoraci tak chci, aby si jí někdo všiml, aby nezapadla,“ dodává Gabriela Polcarová, která by se jednou ráda vrátila k malování.

Floristka Gabriela Polcarová.Zdroj: archiv Gabriely Polcarové