Předchozí
1 z 5
Další

Hasička Zuzana Strouhalová: Žiji si svůj dětský sen

K hasičině ji přivedl vlastní bratr, když jí bylo 7 let a nakonec se stala profesionálkou. Členka HZS Středočeského kraje Zuzana Strouhalová začínala u Sboru dobrovolných hasičů ve Slabcích. „Když jsem se po střední rozhodovala, kam na vysokou školu, byla jsem poměrně bez váhání rozhodnuta. Dá se tedy říci, že si žiji svůj dětský sen. A jsem moc ráda, že na stanici vídám kolegy, se kterými jsme začínali jako mladí hasiči,“ usmívá se Zuzana.

Zuzana Strouhalová.Zdroj: archiv Zuzany Strouhalové

U sboru jsem třetím rokem. „Půl roku jsem zastávala funkci krajského koordinátora preventivně výchovné činnosti, kterou poté převzal kolega. Sama jsem pozici nechtěla dlouhodobě zastávat, líbí se mi rozmanitá náplň práce, kterou zastávám teď a nechci být jednostranně zaměřena,“ vysvětluje.

Zuzana Strouhalová.Zdroj: archiv Zuzany Strouhalové

Funkčně Zuzana spadá pod krajské ředitelství HZS Středočeského kraje na oddělení krizového řízení a ochrany obyvatelstva. „Moje náplň práce je velice rozmanitá, jedná se například o tvorbu dokumentace (havarijní a krizové plánování), preventivně výchovnou činnost, školení starostů, kontrolní činnost, spolupracuji s JSDH v oblasti ochrany obyvatelstva. Ta rozmanitost je právě to krásné na tom všem,“ popisuje.

Zuzana Strouhalová.Zdroj: archiv Zuzany Strouhalové

Po vypuknutí pandemie se Zuzaně, podobně jako všem ostatním, úplně změnil život. Hned od počátku se začaly řešit akutní problémy ke zvládnutí krize. Z její iniciativy vznikla v polovině března skupina Šičky pro hasičky a jako členka krizového štábu města v průběhu krizového stavu zažila jednání, která nikdy předtím neabsolvovala. „Ze začátku nouzového stavu to bylo vše takové nové, zvláštní a čekala jsem, co bude. Nouzový stav jsem částečně trávila na homeoffice, částečně v kanceláři a poté převážně na silnicích rozvozem materiálu do distribučních center nebo výdejem v humanitárním skladu ve Smečně.“

Zuzana Strouhalová.Zdroj: archiv Zuzany Strouhalové

Zuzana prací hasičky doslova žije, avšak má i další zájmy. „Největším koníčkem je pro mě práce, ale je potřeba zůstat nohama na zemi a vyčistit si hlavu. Miluju výletování a poznávání krajiny, jednou za čas vypnu telefon a na víkend odjedu pryč a vracím se jen sama k sobě. Celkově mám ráda aktivní odpočinek, jako běh, procházky a občas nějaký ten OCR závod,“ vypráví Zuzana, která už absolvovala například i náročný Spartan Race.

Zuzana Strouhalová.Zdroj: archiv Zuzany Strouhalové