Předchozí
1 z 7
Další

Martin Leibl: Chci si zkusit manažerskou extraligu v boxu

Jako malý jsem dělal spoustu sportů, ale žádný vyloženě vrcholově. Chodil jsem třeba na judo, jiu jitsu, hodně jsem jezdil také na kole. Dlouhá léta jsem měl odjezděno více kilometrů na kole, než v autě. Začínal jsem už jako malý a nějakou dobu jsem jezdil i závodně, nejprve na BMX, poté jsme přešli na horská kola. Sporty pak už začaly být docela drahou záležitostí, takže jsem sportoval spíš kvůli tomu, abych se hlavně hýbal.

Martin Leibl.Zdroj: Deník / Josef Rod

Dnes je ovšem situace úplně jiná, děti už se moc nehýbou. Když jsem byl na základce, měl trošku problémy s kotrmelcem jeden člověk ze třídy. Dneska jich má problémy spousta. Sport celkově u strašně upadl, což je špatně. To byl jeden z důvodů, proč chodím k Radkovi Červenému – vedoucímu boxerského oddílu TJ TZ Rakovník. Radek mě asi před pěti lety vytáhl z posilovny, která patřila právě jemu.

Martin Leibl.Zdroj: Deník / Josef Rod

Jak jsem plynule přešel z posilovny k boxerským tréninkům, tak jsem plynule přešel z cvičení k trénování ostatních, ze začátku hlavně dospělých. Zaměřuji se hlavně na fyzickou stránku – kruhové tréninky a různá pohybová cvičení, nic technického. Tréninky poskládám tak, že nejdřív je rozcvička na zahřátí, pak následuje intenzivní trénink, strečink a tak dále. Tyto postupy už jsem měl najeté třeba už z posilovny nebo dřívějšího cvičení.

Martin Leibl.Zdroj: Deník / Josef Rod

K trénování dětí jsem se dostal v době, kdy v oddílu bylo málo trenérů. Pomáhal Jirkovi Kapounovi a také Radkovi. Děti, které trénujeme, jsou malé a musíme k tomu tak přistupovat. Ještě se hledají, takže sem nějakou dobu chodí a pak jdou třeba dělat něco jiného. Ale není podstatné, abychom tu někoho drželi, ale abychom jim dali možnost se hýbat. Sem tam se najde někdo, kdo má určitý potenciál a chtěl by se boxu věnovat více a vyzkoušet si to v ringu. V tomto případě si musíme děti rozdělit. Jirka cvičí pokročilejší malé boxery, já mám většinou spíš menší děti.

Martin Leibl.Zdroj: Deník / Josef Rod

Vzhledem k tomu, že cvičím s ostatními a mám nějakou přípravu, fyzičku, chci se s něčím srovnávat, někam to posunout. Jedeme na trénincích sice nějaké sparingy, ale s kluky se hlídám. Proto jsem to chtěl zkusit v manažerské extralize, kde jsou sice veteráni, ale je to úplně jiná zkušenost. Jde mi o nějaké zhodnocení toho, co dělám – odraz mého tréninku. Oblastní kola už jsem kvůli věku nestihl, tak jsem rád, že je alespoň možnost manažerské extraligy. Boxeři zde boxují v helmách, mají měkčí rukavice, ale pravidla jsou úplně stejná podle České boxerské asociace.

Martin Leibl.Zdroj: Deník / Josef Rod

V tělocvičně trávím dvakrát týdně s dětmi, třikrát týdně s dospělými, občas jednou sám. Takže kromě soboty jsem v tělocvičně pořád a na další koníčky už mi moc času nezbývá. Dříve jsem jezdil hodně na motorce. Tu ještě mám, ale na ni a taky na kolo už se moc nedostanu. Navíc mám také rodinu, dvě děti, kterým se chci také věnovat.

Martin Leibl.Zdroj: Deník / Josef Rod

Již devatenáctým rokem pracuji ve Valeu, kde se to pořád nějakým způsobem vyvíjí. Šel jsem tam ještě před vojnou a nakonec jsem tam zůstal. Postupně si zde rozšiřuji zkušenosti, možnosti. Ve dnešní době už pomáhám řídit 60 lidí, takže už mám určitou zodpovědnost. Někdy také pomáhám Radkovi s dohlížením na různých společenských akcích.

Martin Leibl.Zdroj: Deník / Josef Rod