Předchozí
1 z 6
Další

Milan Sýkora mladší, tichá hvězda národního týmu v cestě za zlatem

Je jednou z největších nadějí rakovnického hokejbalu, má titul mistra světa. Zatím juniorský. Milan Sýkora mladší se teď v jednadvaceti letech chce odpíchnout zase k výšinám extraligy a národního týmu.

Milan Sýkora junior v době, kdy dostal první pozvánku do reprezentace ČR.Zdroj: archiv M. Sýkory

Jeho osud byl asi psán dříve, než se narodil. Vždyť jeho táta, také Milan, patří mezi hlavní světové legendy hokejbalu. Přesně před deseti roky v Plzni velkou měrou pomáhal českému národnímu týmu získat zlato z MS, k tomu mu patří spousta dalších titulů a individuálních ocenění. I proto bylo jasné, že Milan mladší se na hokejbal dá také. Navíc ho od malička bavil, měl talent, brzy ho mezi sebe vzala stará parta pardálů kolem Míry Tlustého. Milan jako benjamínek hrál už za A tým.

Milan Sýkora junior s týmem Rakovníka.Zdroj: archiv M. Sýkory

Byl také u historického úspěchu rakovnického hokejbalu, postupu do extraligy. Tam za Ráčky úspěšně hrál. I když se tým nakonec v nejvyšší soutěži neudržel, protože má problémy s počtem hráčů a trénováním, Milan Sýkora mladší rostl sezonu za sezonou a patřil k nejlepším hráčům mužstva. Získal i cenu pro nejlepšího nováčka extraligy. „Bylo to obrovské překvapení. Když mi to kluci řekli, moc jsem tomu ani nevěřil. Ale bral jsem to jako odměnu za mou práci, protože jsem kdysi vlastně z mladšího dorostu přešel rovnou do mužů a prosadil se i tam,“ vzpomínal později Sýkora, který se zákonitě objevoval také v mládežnických reprezentacích.

Milan Sýkora junior jako juniorský mistr světa.Zdroj: archiv M. Sýkory

Právě reprezentace do 20 let předvedla na MS v roce 2018 neskutečnou jízdu, nechala za svými zády i favorizované Kanadu se Slovenskem a slavila v téhle věkové kategorii teprve druhé české zlato v historii (první 2002). Sýkora byl i podle kouče Milan Maršnera jedním z tahounů reprezentace. „Jeho práce pro tým jsem si strašně cenil, opravdu vynikající hráč. Možná nedával tolik branek, ale o to víc byl užitečný jinak. Velmi rád na jeho výkony vzpomínám,“ řekl na jeho adresu reprezentační trenér mládeže Milan Maršner, jenž ho lákal i do Kladna, ale nezlákal.

Milan Sýkora junior s týmem na turnaji v Rakovníku.Zdroj: archiv M. Sýkory

Sýkora se vrátil domů do Rakovníka, aby mu pomohl, co to půjde. Ještě loni na podzim byl v I. lize jeho nejlepším hráčem. Ale jako adept na reprezentační dres by přece jen v jednadvaceti letech mohl hrát nejvyšší soutěž a dohodl se s Mostem. Což přerušil bohužel koronavirus a uvidí se, jak se budou věci vyvíjet dál.

Milan Sýkora junior s týmem Rakovníka.Zdroj: archiv M. Sýkory

Vzorem Milana Sýkory byl vždycky jeho táta. Aby ne. Nezapomíná ale ani na další legendy, které ho po křivce hokejbalové kariéry tlačily co nejvýš to šlo. „Táta mi vždy říkal, že co neudělám v tréninku, v zápase nemohu předvést. A když s ním potom hrajete v jedné lajně, je to ideální. Poradí na hřišti i pak na střídačce. Ale dík patří i dalším klukům, kteří hráli nebo hrají extraligu, hlavně Martinu Tvarůžkovi a Honzovi Pospíšilovi. I ti mě moc naučili,“ prozradil kdysi Sýkora v rozhovoru pro Rakovnický deník. Snad se v kariéře ještě dokáže posunout a třeba se dostane už na příští MS. Naději určitě má.

Milan Sýkora junior s týmem Rakovníka.Zdroj: archiv M. Sýkory