Předchozí
1 z 9
Další

Valentýna Karhánková: Aerobik je již součást mého života

Valentýna Karhánková patří k velkým talentům rakovnického aerobiku. Se svými týmy získala již dvě medaile z republikového šampionátu, včetně té nejcennější. Jak ale sama moc dobře ví, jenom talent k úspěchu nestačí a proto aerobiku od počátku svojí kariéry věnuje velké množství času, na ostatní koníčky jí zkrátka nezbývá čas. „Sport mám opravdu ráda už od malička. Vždycky je mi líto, že se z něj nedá i maturovat,“ říká.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

Šestnáctiletá Valentýnka začala s aerobikem již ve školce a v první třídě už se dostala do závodního týmu. Tehdy si jí vyhlédla její dnes už dlouholetá trenérka Lucie Pechancová. „Už jako malá jsem cvičila třikrát týdně a zároveň mě rodiče přihlásili ještě do rakovnické ZUŠky na taneční obor, kam jsem chodila dvakrát týdně. Obě odvětví jsem vydržela dělat šest let, ale tréninky aerobiku byly stále náročnější, a tak jsem zůstala pouze u něj,“ vrací se zpět.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

V Aerobic clubu Angels (dnes Diamond Angels Academy) vytvořila s dalšími osmi dívkami úspěšný tým Seňorit, který se během jednoho roku prokousal ze třetí výkonnostní třídy až do té nejvyšší a hned při své premiéře na republikovém šampionátu získaly dívky cenný bronz. „Tehdy v Ostravě mi bylo teprve deset let, byla jsem ještě malá holka a tak nějak jsem si tu radost neuměla ještě pořádně užít, když to nyní vidím zpětně,“ říká Valentýnka. Prvního velkého individuálního úspěchu dosáhla ještě o rok dřív, kdy se dostala až do šestičlenného finále soutěže MiniMiss aerobik, kde skončila pátá.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

Zatím největší úspěch ve své dvanáctileté sportovní kariéře se jí a jejím kamarádkám podařil v loňském roce. Na závodech Mistry s Mistry v kategorii sportovní týmy získala titul Mistryně ČR. „Na loňskou sezonu vzpomínám opravdu moc ráda. Finále a tedy i titul jsem si užila neskutečně. Od začátku sezony jsme se s holkami držely na bedně, ale nikdy ne na nejvyšší příčce, vždy nám první místo uteklo o kousek. O to větší radost byla ve finále. Moc jsem si tento šampionát užila, zažila jsem obrovskou radost, dokonce i slzy štěstí,“ rozplývá se.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

Letošní sezonu poznamenala koronavirová krize, a tak si dala na čas pauzu nejen od závodění, ale i trénování. „V karanténě jsem neustále cvičila doma a v současné době máme takový prázdninový režim, takže trénuji dvakrát týdně vždy po třech hodinách. Od září se ale určitě intenzita trénování zvýší na 3 až 4 tréninky týdně podle toho, jak se budou blížit závody. Jinak se, ale snažím každý den si doma zacvičit prvky, hlavně právě ze sólové sestavy a také posilovací a protahovací cviky. Ale taky se musím přiznat, že si udělám i volný den a necvičím vůbec. Zkrátka si užívám nic nedělání,“ usmívá se.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

Po prázdninách tedy Valentýnku čeká další období plné dřiny a odříkání a jak sama přiznává, aerobik je jedním z velmi náročných sportů. „Pokud ho opravdu člověk chce dělat správně, vše skloubit dohromady je těžké. Nejde jen o správné zacvičení všech povinných cviků, musím mít také perfektní fyzičku na to, abych sestavu zacvičila naplno bez známky únavy a o trémě ani neumluvím, s tou bojuji neustále,“ popisuje.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

Vedle fitness aerobiku se i v následující sezoně bude věnovat také náročnějšímu sportovnímu aerobiku. „Trenérky moc chtěly, abych ještě v letošní sezoně nepověsila sportovní aerobik na hřebík, ač už jsem k sobě neměla žádnou parťačku, a tak budu závodit již v seniorské kategorii mezi jednotlivkyněmi, což pro mě bude velká novinka. Samozřejmě, že konkurence je vždy obrovská, největší vždy v jednotlivkyních, ale tak nějak si říkám, že cvičím ráda a na žádné veliké úspěchy si nemyslím. Se sportovním týmem bychom s holkami chtěly samozřejmě uspět nejlíp s nějakým titulem z MČR a nominace na Evropu či svět je náš veliký sen,“ přeje si Valentýnka.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

Aerobik ji zkrátka zcela naplňuje. „Je to už součást mého života, nedokážu si představit najednou skončit. Mám moc ráda holky, se kterými cvičím, trenérky, přátelé se kterými se potkáváme na závodech, vůbec celý ten aerobikový svět, kam patří nejen dřina, cvičení, dresy, nové sestavy, ale také zábava. Aerobiku bych se chtěla samozřejmě v budoucnu věnovat dál a jako trenérka. Předávat zkušenosti malým holčičkám byl vždycky můj sen, bohužel zatím mi na trénování nezbývá čas.“

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové

V současné době Valentýnka studuje na rakovnickém gymnáziu, které pochopitelně reprezentuje v různých sportovních disciplínách a také učení zatím zvládá dobře. „Samozřejmě, že je to na gymnázium náročnější než základka. Jsem zvyklá, že na vše se musím připravovat, ať už je to ve sportu, či škole, že zkrátka není nic zadarmo. Záleží mi na tom, abych byla nejen dobrou sportovkyní, ale i studentkou a měla hezké vysvědčení. Možná to bude překvapení, ale moc ráda bych studovala stomatologii a stala se zubařkou,“ dodává.

Valentýna Karhánková.Zdroj: archiv Valentýny Karhánkové