Menstruační kalhotky jsou vhodnou menstruační pomůckou, která nezatěžuje planetu Zemi tolik, jako jednorázové pomůcky typu tampon a vložka. Jejich obrovskou výhodou je, že jsou pratelné a díky tomu opakovaně použitelné. Kalhotky obsahují vysoce absorpční vrstvu, která obsahuje antibakteriální úpravu a díky nepropustné membráně se nemusíte bát žádné nehody.

I tak se ovšem mnoho žen setkalo s tím, že je kalhotky v nejméně vhodnou dobu zradily. Na obranu nevinných kalhotek, byla to vina žen, nikoliv spodního prádla. Podívejte se s námi na nejčastější chyby v péči o menstruační kalhotky, které nevědomky ženy dělají, a kvůli čemu jinak skvělá pomůcka nefunguje tak, jak má.

Kalhotky nenecháváte odmočit

Menstruační kalhotky by se měly měnit každých 8 až 10 hodin podle toho, jak silnou máte menstruaci, jak radí například na snuggs.cz jak-funguji. Pokud se ovšem v době, kdy je potřeba kalhotky vyměnit, nacházíte mimo domov, vložte je do uzavíratelného sáčku a doma buď nechte uschnout a pak vyperte, nebo je vyperte v pračce ihned.

„V případě uschnutí kalhotek se však zdržte drhnutí zaschlé krve,“ doporučují na sayu.cz , abyste neponičili jemná merino vlákna.

Některé potraviny mají prokazatelný vliv na dobrou náladu.
Čokoláda i ryby. Některá jídla zatočí s bolestivou menstruací lépe než pilulka

Ideálně dejte kalhotky do umyvadla odmočit během večerní sprchy a pak je vyperte klidně v ruce. Při ručním praní však prádlo nedrhněte, ale jen jemně promačkávejte a hojně máchejte.

Volíte špatný prací prostředek

Pokud chcete, aby vám kalhotky vydržely co nejdéle, musíte se k nim chovat co možná nejšetrněji. „Ideální je používání pracího prostředku na vlnu, který je velice jemný. Nedoporučuje se však používat sypký prášek na praní, mnohem lepší je gel, dále nepoužívejte bělidla ani odstraňovače skvrn,“ jak radí web ecomodi.cz . Kalhotky lze prát samostatně, nebo i s jiným jemným prádlem.

Používáte aviváž

Používání aviváže je jednou z největších chyb, díky které kalhotky nebudou správně fungovat. Sice dodá prádlu na vůni a hebkosti, ale zároveň obalí merinová vlákna, která následně ztratí svou absorpční schopnost.

Zdroj: Youtube

Poškodit vlákna merino vlny mohou ale i další prostředky, jako například nesprávné mýdlo jako žlučové, jádrové či klasické kosmetické mýdlo. Ideální je při ručním praní používat lanolínové mýdlo.

Perete na příliš vysokou teplotu

Menstruační kalhotky jsou vyrobeny z merino vlny. O vlně obecně se moc dobře ví, že je velice náchylná na příliš vysoké teploty. Vlněné kousky bez výjimky je nutné prát pouze na šetrný program a aby se prádlo nesrazilo.

Dysfunkce svalů pánevního dna způsobuje řadu obtíží.
Jasné signály, že svaly pánevního dna nefungují. Hrozí únik moči i výhřez dělohy

Nikdy by teplota praní neměla překročit 40 °C. U ovčí vlny dokonce 30 °C. Takže pokud z pračky nechcete z původních kalhotek velikosti „L“ vytáhnout „eska“, raději se držte této zásady.

Kalhotky neperete v sáčku

Menstruační kalhotky z merino vlny jsou velmi náchylné na zatržení při nevhodné manipulaci. Pokud se chystáte prát je pravidelně v pračce, neměla byste zapomínat používat ochranný sáček na spodní prádlo. Vaše kalhotky díky němu budou v bezpečí před ostatními kusy oblečení a vyhnete se tak mechanickému poničení.

A co sušička?

Nejlépe uděláte, když kalhotky necháte volně uschnout na sušáku či venku na šňůře. Někteří výrobci ale uvádějí i možnost sušení v sušičce nebo na topení. Je ale nutné dodržet určité zásady jako použít ochranný sáček, nepřekročit určitou teplotu sušení.

Hřejivé body má na svědomí česká designérka
Otestovali jsme za vás: České menstruační body, které uleví od bolesti

Při sušení na topení je dobré řídit se vlastní rukou. Pokud na radiátoru udržíte ruku, znamená to, že má méně než 50 °C a sušit kalhotky na něm můžete, jak uvádí například ecomodi.cz. Pokud na něm ruku neudržíte, je na něm sušení kalhotek naprosto nevyhovující. Tak či onak je však vždy dobré zkontrolovat, co uvádí který výrobce, abyste v případě poničení prádla nepřišli o záruku.