V kraji, který je nazýván krajinou Oty Pavla. V místech, kde leží Roztoky u Křivoklátu a Skryje, což je nejkrásnější část povodí Berounky, protékající státem chráněnou oblastí Křivoklátu (CHKO). Státní úředníci zadali její cca půlmilionovou studii. Náklady na její výstavbu odborníci spočítali na zhruba pět miliard korun a výsledkem by bylo, že zadržená čistá voda následně odteče do Hamburku. Zbylé několikametrové naplaveniny bahna, stromů a mrtvol zvířat by léta hnila uprostřed jedinečné přírodní rezervace CHKO, mezinárodně chráněné Unesco.

Vodou by se zaplnila pouze při povodni, která se na řece Berounce občas objeví. Podmíněno vše bylo vystěhováním domů, které by nádrži překážely, včetně rekreačních objektů, a odlesněním údolí řeky. Naštěstí se letos mnoho tisíc lidí, včetně desítek starostů obcí u Berounky, podepsalo pod petici proti přehradě. Sám jsem byl v Roztokách i na dvou setkáních občanů, kam přijeli i dva ministři a další významné osoby.

Bohužel ale víme, že politici se mění tak jako jejich sliby a časem se může stát, že takzvaná „betonová lobby" si prosadí svou. Studie je totiž první krok k realizaci a každý politik má svou cenu. Nedávno mě navštívil ve Šlovicích poslanec Marek Černoch, který hovořil o podání osobní interpelace proti nádrži. To mě potěšilo, neboť jsem pod Šlovicemi na řece Berounce zrenovoval budovu bývalého mlýna a vybudoval elektroskanzen, který dnes navštěvují každý rok stovky turistů a škol. Jsem v důchodu a sám zde z piety udržuji toto muzeum, či elektroskanzen druhé vodní elektrárny v c.k. Rakousku, jež úspěšně funguje dodnes.

S přáteli chceme vládní záruky, že vyhozená částka na studii byla poslední a spíše nastoupí snaha o udržení koryta Berounky bez pravidelných naplavenin, které násobí škody při občasných povodních. Věřím, že barbarská snaha o zničení nejkrásnějšího kousku přírody v okolí Prahy nedojde naplnění a nesplní se i sen pana Hitlera, který kdysi nechal vyprojektovat přehradu u Roztok. Prý chtěl vozit po Berounce těžké zbraně z plzeňské Škodovky, ale to snad už dnes také nebude potřeba. Občané už mají právo se bránit sami, zatím aspoň peticemi a interpelacemi slušných poslanců. Musíme také něco krásného zanechat svým dětem.

AUTOR: PETR ČECH