Do Štědrého dne zbývá pět týdnů. První advent s rozsvěcením vánočních stromů se přihlásí o slovo příští víkend. Města už v těchto dnech zaplavují světelné řetězy, blyštivé ozdoby a kaskády blikajících fontán na střechách větších domů.

Ano, adventní čas je mimo jiné dobou světla. Brzké setmění nám kompenzují světelné hody ze slavnostní výzdoby.

Že by světel v tomto smyslu mohlo být letos o něco méně, protože zejména klienti Bohemia Energy, ale i další, si za více jasu nyní zatraceně připlatí, se podle našeho dotazování výzdob v městech nedotkne. „Máme výzdobu, která příliš elektřiny nežere,“ říkají jedni. „My máme smlouvy zajištěné tak, že se nás zatím zvýšení cen za energie netýká,“ říkají zástupci dalších radnic.

Klokan ve spáleném australském lese. Autor snímku: Jo-Anne McArthur
OBRAZEM: Utrpení zvířat i tající ledovce. Snímky ukazují přírodu v ohrožení

Ale zkusme si to představit. Třeba za rok. Kdo dneska může říct, jaké ceny za elektřinu budou na konci příštího roku. Radnice budou nuceny sáhnout k úsporným opatřením, i kdyby světelné řetězy na ulicích napájel křeček běhající v rotační kleci. Strom na náměstí se rozsvítí jen jednou za hodinu a pouze na minutu. Místní se na rozsvěcení budou chodit dívat jako v Praze na orloj. Sněhové vločky budou zvečera poletovat jen naproti neozdobeným pouličním lampám jako každý rok v březnu. Ve výlohách obchodů budou stále vévodit pánve, feny, boty i lyže, které se nebudou ztrácet v záplavě blikajících cingrlátek…

Hrozná představa, že? Tak si pojďme ten letošní řádně nasvícený advent ještě užít. A každému obchodníkovi, jemuž nebliká ve výloze zlatočervená koule, se obloukem vyhněme!