Dotyčná dáma se před Vánocemi divila, proč tady tolik ženských peče doma cukroví a vánočku. Vždyť to přece nemůže být dobré. Lepší pečivo je snad u pekaře, protože ho dělá profesionál a ten to přece umí nejlépe!
Přítomní, hlavně pánové, se jí v dobrém vysmáli a začali jí vysvětlovat, že doma je doma.
Ať se na mě profesionálové nezlobí, i když někteří pečou opravdu výborně a ráda k nim zajdu, domácí se zkrátka pozná a je nejlepší. Někdo by možná oponoval tím, že jsme si zvykli na ty své chutě. Ale to musím také vyvrátit. Chutnají mi domácí moučníky i od jiných hospodyněk. Některé obzvlášť. To také proto, že jsem je nemusela dělat sama.
Už několikrát to v naší zemi vypadalo, že domácímu pečení odzvoní. Jednou měla za nás všechno udělat vitana, podruhé nás od domácího pečení mělo odvést překotné životní tempo a plné regály všeho možného pečiva i toho, co se jako pečivo jen tak tváří.
Nepovedlo se a to je moc dobře. Hospodyňky stále pečou. Nejen ty zkušené, ale i ty docela mladé, dokonce i děti a muži. A recepty si stále předávají z generace na generaci nebo mezi sebou. Dokonce jim v této „staromódní" činnosti pomáhá i zcela moderní internet nebo facebook.Domácí moučníky vedou. Ale čím to je, když je nepečou profesionálové, ale třeba učitelky, prodavačky, účetní, policistky? Snad je to tím, že do nich pokaždé přidávají špetku lásky, protože je pečou pro své nejbližší.