Mezi Mochovem a Nehvizdy srazilo nákladní auto chodce, který následkům střetu na místě podlehl. „Policisté nyní zjišťují veškeré příčiny a okolnosti nehody,“ uvedla Hašlová.

Jedním dechem zdůraznila, že pěší účastník silničního provozu neměl na sobě reflexní prvky, ačkoli zákon hovoří jasně: mimo obec je to za snížené viditelnosti povinnost. „Svůj život bychom měli chránit za všech okolností a všude – proč tedy nepoužít reflexní prvky i v obci,“ nabízí Hašlová řečnickou otázku s předem danou odpovědí.

Zdůrazňuje přitom, že i takováhle zdánlivá drobnost, která však významně přispívá ke zviditelnění těch nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, může zachránit život. Jak chodcům, tak cyklistům.

„Vzít si reflexní pásku, obléknout vestu či použít jiný prvek je maličkost, která je stále velmi podceňována,“ upozornila Hašlová. I proto připomíná tragédii z posledního lednového dne, jíž možná mohlo zabránit i docela málo…

Ostatně i chodci, kteří jsou současně řidiči, jistě potvrdí: je velký rozdíl míjet za tmy pěšáka viditelného už z daleka díky retroflexním prvkům – a jiného bez nich. A což teprve za podmínek, kdy je viditelnost ještě zhoršena vlivem počasí!

Ilustrační foto
Statistiky nehod ovlivňují i sebevrazi
Ilustrační foto.
Senior zachraňoval svého psa, pomoc nakonec potřeboval sám